Երևան քաղաքի ծախսերի արդյունավետության բարձրացմանն ուղղված ինովացիոն մեթոդներ - Մարտիրոսյան, Դիանա («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է հասկանալ բյուջեի ծախսերի արդյունավետության բարձրացման կարևորությունը, վերհանել հիմնական մեթոդները և դրանց կիրառման հնարավոր արդյունքները: Ժամանակակից աշխարհում, երբ ռեսուրսները սահմանափակ են, իսկ հանրության պահանջները՝ աճող, կարևոր է յուրաքանչյուր դրամ ծախսել այնպես, որ այն առավելագույն արդյունք բերի: Այս գործընթացը պահանջում է թե՛ քաղաքական կամք, թե՛ վարչական հմտություններ: Նպատակին հասնելու համար հիմք են հանդիսացել հետևյալ խնդիրները՝ ուսումնասիրել միջազգային տարբեր մոդելներ, դուրս բերել այնպիսի գործիքակազմեր, որոնք կարող են կիրառվել Երևան քաղաքում՝ ապահովելով բյուջեի ռացիոնալ օգտագործումը, բարձրացնելով ծառայությունների որակը: Ուսումնասիրությունների և վերլուծությունների իրականացման ընթացքում կիրառվել են ինդուկցիայի, դեդուկցիայի և վերլուծության մեթոդները: Արդյունավետ բյուջետավորումը ոչ միայն խնայում է պետական միջոցները, այլև բարելավում է հանրային ծառայությունների որակը և խթանում տնտեսական աճը, սակայն այն ունի իր մարտահրավերները՝ կապված հին համակարգերի փոփոխության, աշխատակիցների վերապատրաստման և երբեմն էլ՝ քաղաքական դիմադրության հաղթահարման հետ: Այսպիսով՝ բյուջեի ծախսերի արդյունավետության բարձրացումը կարևոր է պետական և մասնավոր կազմակերպությունների համար՝ ռեսուրսների օպտիմալ օգտագործման, ֆինանսական կայունության համար: Արդյունավետ ծախսերը նպաստում են տնտեսական աճին, հանրային ծառայությունների որակի բարելավմանը և հարկատուների վստահության բարձրացմանը: The purpose of the article is to understand the importance of increasing the efficiency of budget expenditures, to highlight the main methods and the possible results of their application. In the modern world, when resources are limited and public demands are growing, it is important to spend every dram in a way that brings maximum results. This process requires both political will and administrative skills. The following tasks served as the basis for achieving the goal: to study various international models, to develop such toolkits that can be applied in the city of Yerevan, ensuring the rational use of the budget, increasing the quality of services. Induction and deduction, as well as analysis methods, were used during the implementation of studies and analyses. Effective budgeting not only saves state funds, but also improves the quality of public services and stimulates economic growth. However, it has its challenges related to changing old systems, training employees and sometimes overcoming political resistance. Thus, in conclusion, I would like to note that increasing the efficiency of budget expenditures is important for both public and private for organizations to ensure optimal use of resources, financial stability. Efficient spending contributes to economic growth, improved quality of public services and increased taxpayer confidence. Цель статьи – подчеркнуть важность повышения эффективности бюджетных расходов, выявить основные методы и возможные результаты их применения. В современном мире, когда ресурсы ограничены, а запросы общества растут, важно реализовать финансы таким образом, чтобы получить максимальный результат. Этот процесс требует как политической воли, так и административных навыков. Для достижения цели исследования были поставлены следующие задачи: изучение различных международных моделей, разработка инструментов, обеспечивающих рациональное использование бюджета города Еревана и повышение качества услуг. В ходе исследования и анализа использовались методы индукции и дедукции, а также методы анализа. Эффективное распределение и расход бюджета не только экономит государственные средства, но и повышает качество государственных услуг и стимулирует экономический рост. Однако оно имеет свои проблемы, связанные с изменением старых систем, обучением сотрудников, а иногда и преодолением политического сопротивления. Таким образом, в заключение необходимо отметить, что повышение эффективности бюджетных расходов имеет важное значение для государственных и частных организаций для оптимального использования ресурсов, финансовой устойчивости. Эффективный расход финансов способствуют экономическому росту, повышению качества государственных услуг и повышению доверия налогоплательщиков.
Keywords: Տնտեսագիտություն