Միգրացիայի հիմնախնդիրը ՀՀ-ում, մասնավորապես՝ «սահմանազատված» Տավուշի մարզում - Միքայելյան, Տիգրան («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
«Գալուստ Գյուլբենկյան» հիմնադրամի կողմից ֆինանսավորվող հայագիտության վերաբերյալ կարճաժամկետ դրամաշնորհային ծրագրի շրջանակներում իրականացվել է «սահմանազատված» Տավուշի մարզի միգրացիոն հիմնախնդիրների ուսումնասիրություն։ Հետազոտության հիմնական նպատակն է գնահատել և վերլուծել Տավուշի մարզի միգրացիոն հակվածությունը՝ պայմանավորված 2024 թվականի ապրիլի 19-ին Ադրբեջանի Հանրապետության և Հայաստանի Հանրապետության միջև պետական սահմանի սահմանազատման պետական հանձնաժողովի ութերորդ հանդիպման արդյունքներով։ Այս համատեքստում, համեմատական, պատմական շարքերի վերլուծության, համադրական, վերլուծության մեթոդների միջոցով ներկայացվել են վերջին տարիների ընթացքում Տավուշի միգրացիոն գործընթացները։ Հետազոտության շրջանակներում սահմանազատման ազդեցությունն ու միգրացիայի դիմելու պարագայում մարդկանց հնարավոր խնդիրները բացահայտելու նպատակով նախապես մշակված հարցաթերթերով իրականացվել են առցանց և անցանց հարցումներ՝ Տավուշի մարզի տարբեր բնակավայրերի բնակիչների շրջանում։ Իրականացված հարցումների արդյունքում պարզվել է, որ Տավուշի բարեկեցիկ ապագայի համար բնակիչների 85%-ը առաջնահերթություն է համարում անվտանգության ապահովումը, ինչը կապված է նաև Ադրբեջանի հետ սահմանազատման գործընթացներով։ Մինչդեռ հարցվածների 51%-ը կարևորում է նոր աշխատատեղերի ստեղծումը։ Տավուշում գործազրկության մակարդակը 2023 թվականին կազմել է 23.3%: Within the framework of a short-term grant program in Armenian studies funded by the Calouste Gulbenkian Foundation, a study of migration problems in the "demarcated" Tavush region was carried out. The main purpose of the article is to assess and analyze the migration trend in the Tavush region, due to the results of the eighth meeting of the State Commission for the Delimitation of the State Border between the Republic of Azerbaijan and the Republic of Armenia on April 19, 2024. In this context, the migration processes of Tavush in recent years have been presented through the methods of comparative, historical series analysis, and comparative analysis. Within the research, online and offline surveys were conducted among residents of various settlements in Tavush region using pre-developed questionnaires to identify the impact of border closure and possible problems people may face when applying for migration. As a result of the conducted surveys, it turned out that 85% of residents give priority to ensuring security for the further prosperous future of Tavush, which is also related to the demarcation of the border with Azerbaijan. Meanwhile, 51% of respondents attach great importance to the creation of new jobs. The unemployment rate in Tavush in 2023 was 23.3%. В рамках краткосрочной грантовой программы по арменоведению, финансируемой Фондом Галуста Гюльбенкяна, было проведено исследование миграционных проблем в «демаркированной» Тавушской области. Основная цель статьи-оценить и проанализировать склонность к миграции в Тавушской области, обусловленные результатами восьмого заседания Государственной комиссии по делимитации государственной границы между Азербайджанской Республикой и Республикой Армения 19 апреля 2024 года. В этом контексте с помощью сравнительного анализа, анализа исторических рядов и сопоставительного анализа были представлены миграционные процессы в Тавуше за последние годы. В рамках исследования, с целью выявления влияния делимитации границы и возможных проблем у людей в случае обращения к миграции, с помощью заранее разработанных анкет были проведены онлайн-и офлайн-опросы среди жителей различных населенных пунктов Тавушской области. В результате проведенных опросов выяснилось, что для благополучного будущего Тавуша 85% жителей отдают приоритет обеспечению безопасности, что также связано с процессами демаркации границы с Азербайджаном. Между тем, 51% респондентов придают большое значение созданию новых рабочих мест. Уровень безработицы в Тавуше в 2023 году составил 23.3%.
Keywords: Տնտեսագիտություն