Ծնողների արժեհամակարգի և երեխաների նկատմամբ ունեցած վերաբերմունքի միջև կապի ուսումնասիրություն - Սարգսյան, Դիանա; Արշակյան, Սաթենիկ («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Հոդվածում ներկայացված է ծնող-երեխա փոխհարաբերությունների թեման, որտեղ շեշտադրված է երեխայի նկատմամբ վերաբերմունքի և ծնողների արժեքային համակարգի միջև կապը։ Հոդվածի նպատակն է դուրս բերել ծնողների հիմնարար արժեքներն ու համոզմունքները, որոնք ազդում են երեխաների նկատմամբ վերաբերմունքի ոճերի ընտրության վրա: Մեր խնդիրն է իրականացնել հետազոտություն ծնողների շրջանում, գնահատել և դուրս բերել մայրերի և հայրերի՝ երեխաների նկատմամբ ունեցած վերաբերմունքի ոճերը, արժեքային կողմնորոշումները և դիտարկել դրանց միջև հնարավոր փոխազդեցությունները։ Հետազոտության նորույթը նրանում է, որ, օգտագործելով հոգեբանական հետազոտությունների որակական և քանակական մեթոդներ, առանձնացրել ենք ծնողական արժեքների և վերաբերմունքի ոճերի միջև հարաբերակցական կապեր, որոնք կարող են կիրառական ելք լինել պրակտիկ հոգեբանության ոլորտում։ Հիմնական արդյունքները վկայում են, որ ծնողի արժեքային համակարգը երեխայի նկատմամբ ձևավորվող վերաբերմունքի հիմնարար գործոններից մեկն է և ազդում է ոչ միայն ընտրված վերաբերմունքի ոճերի կառուցվածքի վրա, այլև՝ հարաբերությունների որակի։ Статья посвящена теме взаимоотношений между родителями и детьми, особо акцентируется связь между отношением к ребенку и системой ценностей родителей. В статье исследуется, как основные ценности, убеждения и культурные нормы родителей влияют на выбор стиля их отношения к ребенку. С использованием качественных и количественных методов психологических исследований были выделены следующие основные типы родительских ценностей: автономия, гедонизм, власть, безопасность, конформизм, традиционность, универсализм и другие. Исследование рассмотрело связь этих ценностей с стилями отношения родителей, такими как симбиоз, принятие-отвержение, контроль, инфантилизм и другие. Основные результаты исследования показывают, что система ценностей родителей оказывает значительное влияние на формирование их отношения к ребенку. The article presents the topic of parent-child relationships, emphasizing the relationship between the attitude towards the child and the value system of parents. The aim of the article is to identify which basic values and beliefs of parents influence the choice of styles of attitude towards children. Our task is to conduct research among parents, to assess and identify the styles of attitudes, value orientations of mothers and fathers towards their children and to consider possible interactions between them. The novelty of the research is that, using qualitative and quantitative methods of psychological research, we have identified correlations between parental values and styles of attitude, which can be applied in the field of practical psychology. The main results indicate that the parents' value system is one of the fundamental factors in the formation of attitudes towards the child and influences not only the structure of the chosen attitudinal styles, but also the quality of the relationship.
Keywords: Հոգեբանություն