Վարչական ակտի ուժի մեջ մտնելու հիմնախնդիրները գործող վարչական դատավարությունում և դրա հնարավոր լուծումները - Հովհաննիսյան, Արկադի («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել վարչական ակտի ուժի մեջ մտնելու իրավական հիմնախնդիրները Հայաստանի Հանրապետությունում և համեմատել դրանք որոշ արտասահմանյան իրավական համակարգերի կարգավորումների հետ՝ առաջարկելով բարեփոխման հնարավոր ուղիներ: Նպատակին հասնելու համար մեր առջև դրել ենք հետևյալ խնդիրները՝ բացահայտել Հայաստանի օրենսդրության մեջ վարչական ակտի ուժի մեջ մտնելու պահի շուրջ միանշանակության բացակայությունը, որի խնդիրն ի հայտ է եկել դատական պրակտիկայում, համեմատել արտասահմանյան փորձը և առաջարկել բարեփոխումներ այդ ոլորտում։ Ուսումնասիրության ընթացքում վիճարկվել է վարչական ակտի ծանուցման ձևերը և դրա հստակ պահի բացակայության հանգամանքը մեր օրենսդրության մեջ, հետևաբար` բարձրացված իրավական խնդիրների շրջանակում առաջ են քաշվել հետևյալ հարցերը՝ 1․ Ի՞նչ բացեր և առավելություններ ունեն համակարգերը․ 2․ Ի՞նչը կարող է կիրառվել ՀՀ օրենսդրության բարելավման համար։ Աշխատանքի ընթացքում հետազոտության մեթոդաբանությունը հիմնված է դոգմատիկ իրավական վերլուծության, համեմատական իրավագիտության և դատական պրակտիկայի ուսումնասիրության վրա։ Ամփոփելով ուսումնասիրությունը՝ հանգել եմ այն եզրակացության, որ՝ 1․Հայաստանում դեռևս բացակայում է միանշանակություն՝ ակտի ուժի մեջ մտնելու պահի շուրջ, ինչը կարող է վնասել իրավական կանխատեսելիությունը և քաղաքացիների պաշտպանությունը։ 2․Գերմանիան և Ֆրանսիան հստակ իրավակարգավորումներ ունեն, որոնք ապահովում են ակտի ուժի մեջ մտնելու հստակ և կանխատեսելի մեխանիզմներ։ 3․Լիտվան, լինելով ԵՄ անդամ, զարգացրել է թվայնացված վարչարարության մեխանիզմներ, որտեղ էլեկտրոնային ծանուցումը լիարժեք իրավական ուժ ունի։ Целью статьи является представление правовых вопросов вступления в силу административного акта в Республике Армения, сравнение с нормами некоторых зарубежных правовых систем и предложения по возможным путям реформирования этого процесса. Для достижения цели мы поставили перед собой следующие задачи: выявить неясности в законодательстве Армении относительно момента вступления административного акта в силу, поскольку такая проблема возникла в судебной практике, сравнить зарубежный опыт и предложить реформы в этой сфере. В ходе исследования были оспорены формы уведомления об административном акте и отсутствие четких условий для этого в нашем законодательстве, поэтому в рамках затронутых правовых проблем были поставлены следующие вопросы: 1. Какие недостатки и преимущества есть у систем? 2. Что можно использовать для совершенствования законодательства Республики Армения? Методология исследования, использованная в работе, основана на догматико-правовом анализе, сравнительном правоведении и изучении судебной практики. Подводя итоги исследования, мы приходим к выводу о том, что: 1. в Армении до сих пор нет ясности относительно момента вступления акта в силу, что может нанести ущерб правовой предсказуемости и защите граждан; 2. в Германии и Франции действуют четкие правовые нормы, которые обеспечивают понятные и предсказуемые механизмы вступления закона в силу; 3. Литва, являясь членом ЕС, разработала цифровые механизмы администрирования, где электронное уведомление имеет полную юридическую силу. The purpose of the article is to present the legal issues of the entry into force of an administrative act in the Republic of Armenia and compare them with the regulations of some foreign legal systems, suggesting possible ways of reform. To achieve the goal set, the following tasks were set: to identify the lack of clarity in the legislation of Armenia concerning the moment an administrative act enters into force – a problem that has emerged in judicial practice; to compare relevant foreign experience; and to propose reforms in this area. During the study, the forms of notification of an administrative act and the absence of a clear moment of its entry into force in our legislation were disputed, accordingly, within the framework of the legal issues identified, the following questions were raised: 1. What gaps and advantages do the systems have? 2. What can be used to improve the legislation of the Republic of Armenia? The research methodology during the work is based on the study of dogmatic legal analysis, comparative jurisprudence and judicial practice. Summing up the study, we came to the conclusion that: 1. In Armenia, there is still no clarity about the moment of entry into force of an act, which may harm legal predictability and the protection of citizens. 2. Germany and France have clear legal regulations that provide clear and predictable mechanisms for the entry into force of an act. 3. Lithuania, being a member of the EU, has developed digitalized administration mechanisms, where electronic notification has full legal force.
Keywords: Իրավագիտություն