Քաղաքացիական վերահսկողության առանձնահատկություններն ազգային անվտանգության համատեքստում - Շահումյան, Անահիտ («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Սույն գիտական հոդվածի նպատակն է բացահայտել քաղաքացիական վերահսկողության դրսևորման առանձնահատկություններն ու ձևերը պետության անվտանգության իրացման գործընթացում: Վերոնշյալ նպատակներին հետամուտ` տվյալ գիտական հոդվածում ներկայացված հետազոտության շրջանակներում հեղինակն իր առջև խնդիր է դրել ուսումնասիրելու ժողովրդավարական վերահսկողության, ինչպես նաև պառլամենտական վերահսկողության իրացման ուղիները, դրանց պատմական ձևավորման հարցերը: Ավելին՝ հեղինակը ներկայացրել է պետության օրենսդիր մարմնի՝ խորհրդարանի (ՀՀ Ազգային ժողովի) վերահսկողական գործառույթները, որոնք իրենց ուրույն ազդեցությունն են թողնում պետության անվտանգության կայացման և զարգացման գործում: Սույն հետազոտության մեթոդաբանական հիմք են կազմում ինչպես ընդհանուր, այնպես էլ իրավագիտական ուսումնասիրությունների հատուկ մեթոդները, որոնցից են՝ պատմական, ձևական-իրավական և իրավահամեմատական մեթոդները: Կատարված ուսումնասիրության արդյունքում կարող ենք եզրահանգել, որ պետության անվտանգության նկատմամբ քաղաքացիական վերահսկողությունն օժտված է ձևավորման և զարգացման բարդ պատմական ակունքներով: Ավելին՝ քաղաքացիական վերահսկողության արդյունավետությունը ցայտուն կերպով իրականացվում է ոչ պետական կազմակեր-պությունների կողմից՝ արդիական թողնելով այն հարցը, թե ում կողմից և ինչ նպատակներով են ֆինանսավորվում դրանք: Միևնույն ժամանակ շարունակում են արդիական մնալ Հայաստանի Հանրապետությունում իրավաքաղաքական բարեփոխումները՝ ուղղված ոլորտում առկա խնդիրների լուծմանը: The purpose of this scientific article is to identify the features and forms of civil control in the process of implementing state security. Pursuing the above-mentioned goals, within the framework of the research presented in this scientific article, the author set the task of studying the directions of the implementation of democratic control, as well as parliamentary control, and the issues of their historical formation. Moreover, the author presented the control functions of the legislative body of the state, the Parliament (the National Assembly of the Republic of Armenia), which exert their unique influence on the formation and development of state security. The methodological basis of this research is formed by both general and special methods of legal studies, which include historical, formal legal and legal methods of comparison. As a result of the study, we can conclude that civilian control over state security has complex historical origins of formation and development. Moreover, the effectiveness of civilian control is significantly implemented by non-governmental organizations, leaving the question of who they are funded by and for what purposes relevant. At the same time, legal and political reforms in the Republic of Armenia aimed at solving existing problems in the field, continue to remain relevant. Целью данной научной статьи является выявление особенностей и форм проявления гражданского контроля в процессе реализации безопасности государства. Преследуя вышеуказанные цели, в рамках исследования, представленного в данной научной статье, автор ставит задачу изучить направления осуществления демократического контроля, а также парламентского контроля, вопросы их исторического формирования. Более того, автор представил надзорные функции законодательного органа государства - парламента (Национального Собрания РА), которые оказывают свое особое влияние на становление и развитие безопасности государства. Методологическую основу настоящего исследования составляют как общие, так и специальные методы юридического знания, в том числе исторический, формально-юридический и сравнительно-правовой. В результате проведенного исследования можно сделать вывод о том, что гражданский надзор за безопасностью государства имеет сложные исторические основыстановления и развития. Более того, эффективность гражданского надзора явно обеспечивается неправительственными организациями, оставляя актуальным вопрос о том, кем и для каких целей они финансируются. В то же время продолжают оставаться актуальными правовые и политические реформы в Республике Армения, направленные на решение существующих проблем в данной сфере.
Keywords: Международные отношения