Managing Acute Ischemic Stroke in Patients Aged 80 and Above From Current Insights to Future Perspectives - Sahakyan, G. G. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Всемирное старение населения, в особенности среди группы людей старше 80 лет, создает новые вызовы для лечения инсульта в странах с ограниченными ресурсами. Внутривенный тромболизис и внутрисосудистая тромбоэкстракция являются единственными признанными методами лечения острого ишемического инсульта, направленными на восстановление кровотока в ишемизированных тканях мозга. Однако многие рандомизированные исследования, изучавшие реперфузионную терапию, не включали пациентов старше 80 лет, что ограничивает адекватное управление этими результатами. В Армении пациенты старше 80 лет составляют 26–32% от числа поступающих в отделение инсульта. Несмотря на утвержденные клинические рекомендации, сопутствующие заболевания и трудности, связанные с инвалид ностью, приводят к необоснованным вмешательствам, что увеличивает медицинские расходы и продолжительность пребывания в стационаре. Кроме того, отсутствие специалистов по уходу за пожилыми людьми и палиативной помощи усугубляет проблему комплексного лечения инсульта. В данной статье рассматривается текущая ситуация и противоречия в лечении острого ишемического инсульта у пациентов старше 80 лет, с фокусом на реперфузионную терапию (RP), исходы заболевания и будущие перспективы. Для улучшения ухода за пожилыми пациентами с инсультом мы рекомендуем раннюю активацию пациентов, повышение частоты оценки акта глотания, когнитивных функций и неврологического состояния как в острой, так и подострой фазах инсульта. Համաշխարհային ծերացող բնակչությունը, մասնավորապես 80-ից բարձր տարիքային խումբը, կաթվածի բուժման նոր մարտահրավերներ է ստեղծում հատկապես սահմանափակ ռեսուրսներ ունեցող երկրներում: Նե րերակային թրոմբոլիզը և ներանոթային թրոմբէկտոմիան այսօր համարվում են սուր իշեմիկ կաթվածի բուժման միակ հաստատված մեթոդները, որոնք նպատակ ունեն վերականգնելու արյան հոսքը դեպի ուղեղի իշեմիկ հյուսվածք: Այնուամենայնիվ, բազմաթիվ ռանդոմիզացված հետազոտություններ, որոնք ուսումնասիրել են ռեպերֆուզիոն թերապիաների արդյունավետությունը, չեն ընդգրկել 80-ից բարձր տարիքային խմբի պացիենտներին՝ սահմանա փակելով տեղեկատվությունը ճշգրիտ մենեջմենթի վերաբերյալ: Հայաստանում 80 և բարձր տարիքի պացիենտները կազմում են կաթվածի բաժանմունք ընդունվողների 26–32%-ը։ Չնայած հաստատված ուղեցույցներին՝ վարման պլանի դժվարությունները, պայմանավորված տարիքի հետ ասոցացվող ուղեկցող խնդիրներով, հանգեցնում են անհարկի միջամտությունների, որի հետևանքով շատանում են առողջապահական ծախսերը, և երկարում հիվանդանոցային մահճակալ օրերը: Բացի այդ, տարեցների և պալիատիվ խնամքի մասնագետների բացակայությունն ավելի է բարդացնում կաթվածի համապարփակ բուժումը: Այս հոդվածը ներկայացնում է իշեմիկ կաթվածի սրագույն փուլի բուժման առկա պատկերը և հակասական տվյալները 80-ից բարձր տարիքային խմբի պացիենտների շրջանում՝ ընդգծելով ռեպերֆուզիոն թերապիայի կիրառումը, կաթվածի ելքերը և հեռանկարները: Այս տարիքային խմբի պացիենտների բուժական թերապիան բարելավելու համար խորհուրդ է տրվում վաղաժամ ակտիվացում, կլման ակտի, կոգնիտիվ կարողությունների և նյարդաբանական ստատուսի գնահատում ինչպես կաթվածի սուր, այնպես էլ ենթասուր փուլերում:
Keywords: Reperfusion Therapy