Проявление радиопротекторных свойств у органических комплексов Сu (LCF3)2 и С46H47CuF6NP3 - Карапетян, А. Г.; Григорян, В. С.; Сантини, К.; Пеллеи, М.; Даллакян, А. М.; Фанарджян, С. A. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Բջջի վրա իոնացնող ճառագայթման ազդեցության առաջին և անմիջական նշաններից մեկը քրոմոսոմների ապակայունացումն է։ Ուսումնասիրելով ցիտոգենետիկ պարամետրերը՝ միտոտիկ ինդեքսը, քրոմոսոմային շեղումները և ոսկրածուծի բջիջներում պոլիպլոիդ բջիջների քանակը, մենք գտանք հուսալի տարբերություն նորմայում գտնվող և ճառագայթված կենդանիների խմբերի միջև, այսինքն` այս ցուցանիշները կարելի է համարել որ- պես իզոտոպային տեխնեցիումով ճառագայթման մարկերներ։ Որոշելով ապրելունակության մակարդակը՝ պարզվեց, որ 2-րդ միացության ներարկումով խումբն ուներ ապրելունակության ամենաբարձր մակարդակը: Ըստ ցուցանիշների՝ քրոմոսոմային շեղումների և պոլիպլոիդ բջիջների քանակի, ճառագայթահարված խմբում հայտնաբերվել է հուսալի տարբերություն «ճառագայթում + Cu (LCF3)2» խմբի համեմատ (ինչպես 15, այնպես էլ 30 օր հետո), ինչը ցույց է տալիս միացության ռադիոպաշտպանության հատկությունը: Ըստ միտոտիկ ինդեքսի՝ Cu (LCF3)2 կիրառելիս 15 օր հետո նշվել են նորմալացման միտում և 2-րդ և 3-րդ խմբերի միջև հուսալի տարբերություն մինչև հետազոտության ավարտը (30 օր հետո), ինչը նույնպես ապացուցում է օգտակար ազդեցությունը այս միացությունից: Ապրելունակության վերլուծությունը, ցիտոգենետիկ ցուցանիշների փոփոխությունները և 2 միացությունների օգտագործմամբ մուլտիռեգրեսիոն վերլուծությունը հաստատում են C46H47CuF6NP3-ի ամենաբարձր արդյունավետությունը Cu (LCF3)2-ի համեմատ, քանի որ C46H47CuF6NP3-ն օգտագործելիս և այն համեմատելով ճառագայթման հետ՝ այս խմբերի միջև նկատվել է հուսալի տարբերություն բոլոր ցուցանիշներում և ցիտոգենետիկ ցուցանիշների նորմալացում դիտարկման վաղ փուլերից, ինչը ցույց է տալիս միացության ընդգծված ռադիոպաշտպան հատկությունը և ցիտոգենետիկ պարամետրերի ավելի վաղ նորմալացումը: One of the first and direct signs of the effect of ionizing radiation on a cell is chromosome destabilization. Studying the cytogenetic parameters: mitotic index, chromosomal aberrations, and the number of polyploid cells in the bone marrow cells of the femur, a reliable difference was found between intact and irradiated animals, i.e. these parameters can be considered as markers of irradiation with the isotope technetium. Having determined the survival rate, it was found that the highest survival value was noted in the group with the injection of complex 2. According to the parameters: chromosomal aberrations and the number of polyploid cells, a reliable difference was found in irradiated group compared to the group “irradiation + Cu(LCF3)2” (both after 15 and after 30 days), which indicates the radioprotective property of the compound. According to the mitotic index, when using Cu(LCF3)2, a tendency towards normalization was noted after 15 days and a reliable difference between groups 2 and 3 by the end of the study (after 30 days), which also proves the beneficial effect of this compound. Analysis of survival, changes in cytogenetic parameters, multiregression analysis using 2 compounds confirm the highest efficiency of C46H47CuF6NP3 relative to Cu (LCF3)2, since when using C46H47CuF6NP3 and comparing it with “pure irradiation” a reliable difference between these groups was observed for all parameters and normalization of cytogenetic parameters from the early stages of observation. This indicates a pronounced radioprotective property of the compound and earlier normalization of cytogenetic parameters.
Keywords: Экспериментальная и профилактическая медицина