Դյուրակիր ջրածնային գեներատորի մշակումը և փորձարկումը - Վարդանյան, Ա. Ա.; Ավոյան, Ռ. Հ.; Վարդանյան, Գ. Պ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ջրածնային գեներատորների կիրառումը պայմանավորված է ածխաջրածնային վառելիքի պաշարների շեշտակի նվազմամբ, էներգիայի աճող պահանջարկով, ջերմոցային գազերի արտանետումների նվազեցման և էներգետիկ անվտանգության ապահովման խնդիրներով: Մյուս կողմից` դժվարագույն տեխնիկական խնդիր է այդ սարքերով գեներացված ջրածնի կուտակումը և տեղափոխումը` բարձր ճնշման տակ պահելու անհրաժեշտության և անվտանգության տեսակետից: Դա հաշվի առնելով` հեռանկարային են համարվում դյուրակիր ջրածնային գեներատորները` ցանկացած վայրում և անհրաժեշտ պահին օգտագործելու համար: Աշխատանքում մշակվել և փորձարկվել է հիմնային լուծույթում ալյումինե խթանիչով աշխատող դյուրակիր ջրածնային գեներատորի լաբորատոր նախանմուշ: Կատարվել են գործնական առաջարկներ գեներատորի արդյունավետ շահագործման համար: Использование водородных генераторов обусловлено значительным сокраще- нием запасов углеводородного топлива, растущим спросом на энергию, необходимостью сокращения выбросов парниковых газов и обеспечением энергетической безопасности. В то же время одной из наиболее сложных технических задач является накопление и транспортировка водорода, генерируемого этими устройствами, учитывая необходимость хранения под высоким давлением и вопросы безопасности. Исходя из этого, перспективным решением являются портативные водородные генераторы, которые можно использовать в любом месте и в нужный момент. В представленной работе разработан и испытан лабораторный прототип портативного водородного генератора, работающего на алюминиевом катализаторе в щелочном растворе. Даны практические рекомендации по эффективной эксплуатации генератора. The use of hydrogen generators is driven by the significant reduction in hydrocarbon fuel reserves, the growing demand for energy, the need to reduce the greenhouse gas emissions, and ensuring energy security. At the same time, one of the most challenging technical issues is the storage and transportation of hydrogen generated by these devices, given the requirement for high-pressure storage and safety considerations. Based on this, portable hydrogen generators, which can be used anywhere and at any time, present a promising solution. This study developed and tested a laboratory prototype of a portable hydrogen generator operating on an aluminum catalyst in an alkaline solution. Practical recommendations are provided for the efficient operation of the generator.
Keywords: Էներգետիկա