Ալյումինային հակաշփական փոշեկոմպոզիտային նյութերի ստացման տեխնոլոգիայի մշակումը և դրանց առանձնահատկությունները - Աղբալյան, Ս. Գ.; Վասիլյան, Գ. Ա.; Սիմոնյան, Վ. Ա.; Աղբալյան, Ա. Ս. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Մշակվել է Al-Cu-Cr–MoS2 բաղադրությամբ հակաշփական փոշեկոմպոզիտային նյութերի ստացման տեխնոլոգիա, որը հիմնված է ծակոտկեն մամլվածքների տաք մշակմամբ խտացման մեթոդների վրա: Այն ընդգրկում է. մետաղափոշիներից բովախառնուրդի պատրաստում, ծակոտկեն մամլվածքների մամլում, եռակալում, պաշտպանիչ քսանյութերով ծածկութապատում, տաք արտամղում կամ տաք դրոշմում և ամրացնող ջերմային մշակում: Մշակվել են նաև պաշտպանիչ քսուքային ծածկույթների նոր կոմպոզիցիաներ՝ հիմնված բնական սիլիկատային ապարների վրա: Որպես ելակետային նյութեր վերցրվել են հրաբխային խարամի և բազալտի փոշիներ՝ մինչև 63 մկմ մասնիկների չափով: Խառնուրդի բաղադրության մեջ մտցվել են մակերևութաակտիվ նյութեր, որոնք հնարավորություն են տալիս վերահսկել խառնուրդի հալման ջերմաստիճանը լայն տիրույթում (873...1473 Կ)։ Բացի այդ, մակերևութաակտիվ նյութերն ապահովում են տաք արտամղումից հետո ջրային միջավայրում ծածկույթի հեշտ հեռացումը: Разработана технология получения порошковых антифрикционных композиционных материалов состава Al-Cu-Cr–MoS2, основанная на методах уплотнения горячей обработкой пористых прессовок. Технология включает в себя приготовление порошковой смеси, прессование пористых материалов, покрытие защитными смазочными веществами, спекание, горячую экструзию или горячую штамповку, а также упрочняющую термическую обработку. Также разработаны новые составы защитно- смазочных покрытий на основе природных силикатных пород. В качестве исходных материалов были взяты вулканический шлак и базальтовые порошки с размером частиц до 63 мкм. В состав смеси также включены поверхностно-активные вещества, позволяющие регулировать температуру плавления смеси в широком диапазоне (873...1473 К). Кроме того, поверхностно-активные вещества обеспечивают легкое удаление покрытия в водной среде после горячей экструзии. A technology has been developed for producing powder composite materials of the Al-Cu-Cr–MoS2 composition based on the methods of compaction by hot processing of porous presses. It includes the preparation of a powder mixture, pressing of porous materials, coating with protective lubricating coatings, sintering, hot extrusion or hot stamping, and hardening heat treatment. New compositions of protective and lubricating coatings based on natural silicate rocks have also been developed. Volcanic slag and basalt powders with particle sizes up to 63 microns were taken as starting materials. The mixture also includes surfactants that allows to regulate the melting temperature of the mixture over a wide range (873...1473 K). In addition, surfactants ensure easy removal of the coating in an aqueous environment after hot extrusion.
Keywords: Նյութագիտություն