Сергей Баласанян: диалог культур - Н. А. Арутюнян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հայ ականավոր կոմպոզիտոր, հասարակական գործիչ Սերգեյ Բալասանյանի (1902-1982) ստեղծագործական ժառանգությունը տարբեր ազգերի երաժշտական ավանդույթների միջև խոր և տևական երկխոսության բացառիկ դրսևորումներից է: Բազմիցս անդրադառնալով տարբեր ժողովրդների՝ հատկապես տաջիկ, հնդիկ և հայ բանահյուսությանը, Ս. Բալասանյանը նրբորեն պահպանել է ազգային երաժշտության առանձնահատկությունները և վերարտադրել դրանք՝ հարստացված իրեն հատուկ հարմոնիկ և հնչերանգային նորարար ոճով: Կոմպոզիտորի կերտած գոհարները մեծ համբավ են բերել նրան աշխարհի տարբեր ծայրերում: Ս. Բալասանյանը արժանացել է Տաջիկստանի, Ռուսաստանի, Հնդկաստանի և այլ երկրների բարձրագույն պարգևների և կոչումների: Այդուամենայնիվ, Հայաստանում նրա ճանաչումը դեռևս առջևում է: The legacy of the outstanding Armenian composer and public figure Sergey Balasanyan (1902-1982) illustrates a unique and continuous dialogue between diverse national music traditions. In his work, S. Balasanyan repeatedly turned to the folklore of different nations, especially that of the Tajiks, Indians and Armenians. Balasanyan’s high professional and human qualities and his masterpieces are well known and highly valued in Tajikistan, Russia, India and other countries. However, his recognition is yet to arrive in Armenia.
Keywords: Biography; Auxiliary Sciences of History; M Music and Books on Music; M Music