Աստվածային ցասման ու մարդկային վախի ընկալումներն աստվածաշնչում - Զարգարյան, Արա Ս.
Հոդվածում ուսումնասիրության նյութ են դարձել Աստվածաշնչի այն պատմություններն ու հատվածները, որոնցում կան Աստվածային ցասման ու մարդկային վախի դրսևորումներ: Հին Կտակարանում շատ են պատմությունները, երբ Աստված իր ընտրյալների հավատն ու ուժը ամրապնդելու համար դիմում է փորձությունների: Զուգահեռաբար Հայր Աստծո ցասումը ևս տարածվում է անհավատների նկատմամբ: Այդ կետում գործ ունենք Պլատոնի առաջ քաշած համակարգի հետ, երբ ստորին գործընթացը ծառայում է վերին համակարգում դրված գաղափարների իրականացմանը: Թիմոսյան վախի մոդելը մարդուն ուղեկցում է ամբողջ կյանքի ընթացքում, և այդ կետում դավանանքը բնավ չի առաջացնում տարընթերցում: Մեթոդներ և նյութեր. Աշխատանքում կիրառվել են զուգադրական, հոգեբանական, հոգեվերլուծական և կենսագրական մեթոդներ: Իրականացվել է նաև տարբեր ստեղծագործությունների միջև համեմատություն: Վերլուծություն. Աշխատանքում հին հունական դիցաբանությունից մինչև Նոր Կտակարան ընդգծվում են աստվածային ցասման ու մարդկային վախի իրողությունները: Արդյունքներ. Կտակարաններում փոխվում են ցասման և վախի ընկալումները: Հիսուսն իր գալուստով փոխում է ցասման գաղաարախոսությունը: Կենտրոնում կանգնում է սերը: Սույն ուսումնասիրության նպատակն է ցույց տալ աստվածային ցասման և մարդկային վախի տարժամանակյա ընկալումները, ընդգծել, որ Աստվածաշնչի մի Գրքից անցումը դեպի մյուս Գիրք մասամբ փոխում է նաև Հոր գաղափարական համակարգի իրագործման մոդելը: Աստվածային ցասումը հավիտենական իրողություն է: Մարդն իր բնությամբ չի կորցնում թիմոսյան վախի ընկալումը: The article studies the stories and passages of the Bible that contain manifestations of Divine wrath and human fear. In the Old Testament, we often encounter stories when God resorts to trials to strengthen the faith and strength of His chosen ones. In parallel, the wrath of God the Father also extends to unbelievers. At that point, we are dealing with the system put forward by Plato, when the lower process serves to implement the ideas set forth in the upper system. The Timonian model of fear accompanies a person throughout his life, and at that point, religion does not cause any misinterpretation. Methods and materials. Comparative, psychological, psychoanalytical and biographical methods were used in the work. A comparison between different works was also carried out. Analysis. The work emphasizes the realities of divine wrath and human fear from ancient Greek mythology to the New Testament. Results: The perceptions of anger and fear change in the Testaments. Jesus, with his coming, changes the ideology of anger. Love stands at the center. The purpose of this study is to show the perceptions of divine anger and human fear at different times. To emphasize that the transition from one book of the Bible to another also partially changes the model of the implementation of the Father's ideological system. Divine anger is an eternal reality. Man, by his nature does not lose the perception of Timothy's fear.
Keywords: Բանասիրություն