Քաղցր տաքդեղի պտուղների տարբեր գունավորման սելեկցիոն նոր սորտերի փորձարկման արդյունքները - Սառիկյան, Կարինե; Կիրակոսյան, Գոհար; Զուրաբյան, Արուս; Շաբոյան, Գայանե; Վարդանյան, Վարդուհի; Գրիգորյան, Մարինե («Ալվարդ Օհանջանյան Վառլենի»)
Հոդվածում ներկայացվել են քաղցր տաքդեղի պտուղների տարբեր գունավորմամբ նոր սորտերի սորտափորձարկման արդյունքները, որոնք կատարվել են 2022 - 2024 թթ. ընթացքում ՀՀ Արարատյան հարթավայրի պայմաններում մշակման ժամանակ։ Ուսումնասիրված սորտերը աչքի են ընկել կենսաբանական, մորֆոլոգիական, տնտեսական արժեքավոր և որակական հատկություններով և հատկանիշներով։ Նոր սորտերը վաղահասությամբ, բերքատվությամբ գերազանցել են ստուգիչ սորտերին։ Քաղցր տաքդեղի Նատալի, Միլի, Էմիլի, Լուսափայլ, Վիոլետա սորտերի սերմերի ծլումից մինչև պտուղների տեխնիկական հասունացումը տևել է 108, 115, 110, 102, 102 օր, կենսաբանական հասունացումը՝ համապատասխանաբար՝ 122, 136, 127, 123, 120 օր, իսկ ստուգիչի՝ Անի սորտի մոտ համապատասխանաբար՝ 130 և 140 օր։ The article presents the results of various tests on new varieties of sweet pepper fruits with different colouring, conducted from 2022 to 2024 during cultivation in the Ararat Plain of the Republic of Armenia. The studied varieties stood out for their biological, morphological, economically valuable and qualitative properties and characteristics. The studied varieties were distinguished by their biological, morphological, and financially valuable properties and characteristics. The new varieties surpassed the test varieties in terms of precocity and yield. Thus, the period from seed germination to technical ripeness of the fruits of the sweet pepper varieties Natalie, Milli, Emily, Lusapayl, Violeta lasted 108, 115, 110, 102, 102 days, biological ripening - 122, 136, 127, 123, 120 days, respectively, and for the test variety Ani - 130 and 140 days, respectively. В статье представлены результаты сортового испытания новых сортов перца сладкого с плодами разной окраски, проведенного в 2022-2024 гг. при возделывании в условиях Араратской равнины РА. Изученные сорта отличались биологическими, морфологическими, хозяйственно-ценными и качественными свойствами и характеристиками. Новые сорта превзошли контрольные сорта по скороспелости и урожайности. Так, от прорастания семян сладких сортов Натали, Милли, Эмили, Лусапайль, Виолета до технического созревания плодов прошло 108, 115, 110, 102, 102 дня, биологическая зрелость: соответственно – 122, 136, 127, 123, 120 дней, для контрольного сорта Ани 130 и 140 дней соответственно.
Keywords: Բնական գիտություններ