Արժեքավոր դեղաբույսերի էքստրակտների ազդեցության ուսումնասիրությունը պրոբիոտիկ կաթնաթթվային բակտերիաների աճի վրա - Հովհաննիսյան, Հրաչյա; Բարսեղյան, Անդրանիկ; Մելքումյան, Իննա; Մնացականյան, Նանե; Հարությունյան, Մարիամ; Խաչանյան, Մարիամ; Դանիելյան, Լուսինե («Ալվարդ Օհանջանյան Վառլենի»)
Հնուց ի վեր դեղաբույսերը և նրանց արտազատուկները լայնորեն կիրառվում են մարդու աղեստամոքսային համակարգի կարգավորման նպատակով, սակայն նրանց ազդեցությունը աղիքային միկրոբիոտայի պրոբիոտիկ կուլտուրաների հանդեպ մնում են թերի ուսումնասիրված: Հետազոտությունների գերակշիռ մասը հիմնականում նվիրված են էքստրակտների հակամանրէային ազդեցությանը ախտածին մանրէների վրա: Հայտնի է, որ բույսերը պա րունակում են նաև աճի կենսաակտիվ միացություններ, որոնք կարող են բարձրացնել օգտակար միկրոօրգանիզմների նյութափոխանակությունը և խթանել նրանց աճը: Աշխատանքի նպատակն է եղել հետազոտել ախտածին մանրէների հանդեպ աճի արգելակիչ ազդեցությամբ օժտված դեղաբույսերից՝ Մայրամախոտ (Teucrium polium), Մեղրախոտ կամ Պատրինջ (Melissa, Lemon Balm), Սեննա Folium Sennae (Cassia), Խնկածաղիկ սովորական (Origanum vulgare) ստացված սպիրտային էքստրակտները, ազդեցությունները պրոբիոտիկ կաթնաթթվային բակտերիաների՝ Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus helveticus տարբեր միջավայրերում աճման վրա: Medicinal plants and their extracts have been widely used to regulate the human gastrointestinal tract since ancient times. Still, their effect on probiotic cultures of the intestinal microbiota remains poorly understood. Most studies focus on the antimicrobial effect of extracts on pathogenic bacteria. However, plants are also known to contain growth-promoting bioactive compounds that can enhance the metabolism of beneficial microorganisms and stimulate their growth. The work aimed to study the effect of alcoholic extracts obtained from medicinal plants with a growth-inhibitory effect on pathogenic bacteria: Teucrium polium, Melissa (Lemon Balm), Folium Sennae (Cassia) and Origanum vulgare, on the growth of probiotic lactic acid bacteria: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillus helveticus in various environments. Using the spectrophotometric method for the quantitative determination of the effect of herbal preparations developed by the research group, it was demonstrated that plant extracts, depending on their concentration, can have a stimulating, suppressing, or dual effect on LAB in the LAPTg microbial environment. Лекарственные растения и их экстракты широко использовались для регуляции желудочно-кишечного тракта человека с древних времен, однако их влияние на пробиотические культуры кишечной микробиоты остается не до конца изученным. Большинство исследований в основном посвящено антимикробному действию экстрактов на патогенные бактерии. Однако известно, что растения также содержат ростостимулирующие биоактивные соединения, которые могут усиливать метаболизм полезных микроорганизмов и стимулировать их рост. Целью работы было исследование влияния спиртовых экстрактов, полученных из лекарственных растений, обладающих ростингибиторным действием на патогенные бактерии: Teucriupolium, Melissa (Lemon Balm), Cassia (Folium Sennae) и Origanum, на рост пробиотических молочнокислых бактерий: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii и Lactobacillus helveticus в различных средах.
Keywords: Բնական գիտություններ; Դեղաբույսեր