Թվային տեխնոլոգիաները որպես 2020–2024 թթ. հայկական մշակութային ժառանգության նկատմամբ ադրբեջանական վանդալիզմի և զեղծարարության քաղաքականության բացահայտման գործիք - Հովհաննիսյան, Լիլիթ; Հախվերդյան, Արամո («Ալվարդ Օհանջանյան Վառլենի»)
Արդի շրջանում թվային տեխնոլոգիաները կարևոր դեր են խաղում պատմամշակութային զեղծարարությունները և վանդալիզմը բացահայտելու, հանրային կարծիքի մանիպուլացումը կանխարգելելու, ինչպես նաև պատմամշակութային ժառանգությունը պաշտպանելու և պահպանելու գործում: Դրանց դերն ու նշանակությունն ավելի է մեծացել 2020–2023 թթ. ռազմաքաղաքական իրադարձությունների արդյունքում, երբ Արցախի Հանրապետության տարածքն ամբողջությամբ հայտնվել է Ադրբեջանի վերահսկողության տակ: Օգտվելով իր համար բարեպատեհ իրադրությունից՝ ադրբեջանական իշխանությունները նոր թափով շարունակում են հայկական Արցախի պատմամշակութային ժառանգության համակարգված ոչնչացումը, յուրացումը, աղավաղումը, աղվանականացումը։ In our time, digital technologies play a crucial role in identifying historical and cultural forgeries and vandalism, preventing the manipulation of public opinion, as well as protecting and preserving historical and cultural heritage. Their role and significance increased from 2020 to 2023 due to military-political developments, as the territory of the Republic of Artsakh came under the control of Azerbaijan. Capitalising on the favourable situation in which they have appeared, the Azerbaijani authorities continue the systematic destruction, appropriation, distortion, and Albanization of the historical and cultural heritage of the Armenian Artsakh with renewed intensity. В наши дни цифровые технологии играют ключевую роль в выявлении исторических и культурных фальсификаций и актов вандализма, предотвращении манипуляций общественным мнением, а также в защите и сохранении историко-культурного наследия. Их значение особенно возросло в 2020-2023 годах, когда вследствие военно-политических событий территория Республики Арцах перешла под контроль Азербайджана. Воспользовавшись благоприятной ситуацией, азербайджанские власти продолжают систематическое уничтожение, присвоение, искажение и албанизацию историко-культурного наследия армянского Арцаха с новой силой.
Keywords: Իրավագիտություն