ՀՀ աշխատաշուկայում 16-29 տարեկան երիտասարդների զբաղվածության հիմնախնդիրները թվային փոխակերպումների դարաշրջանում - Վարդանյան, Գոհար («Ալվարդ Օհանջանյան Վառլենի»)
Հոդվածում ուսումնասիրվել են ներկայիս պայմաններում ՀՀ աշխատաշուկայում 16-29 տարեկան երիտասարդների զբաղվածության հիմնախնդիրները: Պաշտոնական վիճակագրական թարմ տվյալների հիման վրա վերլուծության են ենթարկվել նշված տարիքային խմբի երիտասարդների առաջին անգամ աշխատանք փնտրողները` ըստ սեռի և կրթական մակարդակի, նրանցից պաշտոնապես գրանցված գործազուրկները` ըստ սեռի, բնակության վայրի և այլ հատկանիշների: Երկրորդվող խմբավորումների մեթոդով (մասային վերախմբավորմամբ) կատարվել է նշված տարիքային խմբի երիտասարդների թվաքանակի հաշվարկ վերջին հինգ տարիների համար` հիմնվելով ՀՀ ՎԿ-ի կողմից հրատարակված Հայաստանի 2021-2024 թթ. վիճակագրական տարեգրքերի տվյալների հիման վրա, նրանց տարեկան թվաքանակի փոփոխությունների զարգացման միտումների բացահայտման և կանխատեսումներ կատարելու համար: The article examines the employment issues of young people aged 16-29 in the current labour market of the Republic of Armenia. Based on the latest official statistical data, the analysis of first-time job seekers of the mentioned age group by gender and educational level, as well as the officially registered unemployed by gender, place of residence and other characteristics was carried out. Using the secondary grouping method (proportional regrouping of data), the author calculated the number of young people in the specified age group over the past five years based on data from the statistical yearbooks of Armenia, published by the Statistical Committee of the Republic of Armenia for 2021-2024, to identify the main trends in changes in their numbers in dynamics, as well as to determine their expected numbers for the coming period (until 2028). В статье рассматриваются вопросы занятости молодежи в возрасте 16-29 лет на нынешнем рынке труда Республики Армения. На основе официальных статистических данных проведен анализ впервые ищущих работу лиц указанной возрастной группы по полу и уровню образования, а также официально зарегистрированных безработных по полу, месту жительства и другим признакам. Методом вторичной группировки (долевая перегруппировка данных) автором рассчитана численность молодежи указанной возрастной группы за последние пять лет на основе данных статистических ежегодников Армении, опубликованных Статистическим комитетом Республики Армения за 2021-2024 гг., для выявления основных тенденций изменения их численности в динамике, а также для определения их ожидаемой численности за предстоящий период (до 2028 г.).
Keywords: Տնտեսագիտություն