VR և AR տեխնոլոգիաների ազդեցությունը սովորողների մոտիվացիայի և ներգրավվածության վրա - Գորգիյան, Մերի; Ղազարյան, Անի; Մխիթարյան, Ատոմ («Ալվարդ Օհանջանյան Վառլենի»)
Տեխնոլոգիական առաջընթացը նոր հնարավորություններ է ստեղծում կրթության ոլորտում՝ խթանելով նորարարական ուսուցման մեթոդների կիրառումը: Այս հետազոտությունն ուսումնասիրում է վիրտուալ (VR) և լրացված (AR) իրականության տեխնոլոգիաների ազդեցությունը սովորողների մոտիվացիայի և ներգրավվածության վրա՝ հիմնվելով Թալինի ավագ դպրոցի փորձի վրա։ VR լաբորատորիայի ստեղծումը հնարավորություն է տվել սովորողներին վիրտուալ միջավայրում ուսումնասիրելու տարբեր առարկաներ՝ պատմությունից մինչև բնագիտական գիտություններ։ Փորձարկումները ցույց են տվել, որ VR-ը խթանում է զգայական ընկալումը, ամրապնդում ուսումնական նյութի հիշողությունը և նվազեցնում խուճապային ռեակցիաները արտակարգ իրավիճակներում,հակիրճ կարելի է ասել, որ VR-ի օգնությամբ փոքրիկ սթրեսների միջոցով ուղեղին սովորեցնում ենք կառավարել արտակարգ իրավիճակներում առաջացող խուճապը։ Technological advancements are creating new opportunities in education by fostering the adoption of innovative teaching methods. This study explores the impact of virtual reality (VR) and augmented reality (AR) technologies on the educational process, based on the experience of Talin High School. The establishment of a VR laboratory has enabled students to study various subjects, from history to the natural sciences, within a virtual environment. Experiments have shown that VR enhances sensory perception, strengthens memory retention of educational material, and reduces panic reactions in emergency situations. Технологический прогресс открывает новые возможности в сфере образования, способствуя внедрению инновационных методов обучения. Данное исследование рассматривает влияние технологий виртуальной (VR) и дополненной (AR) реальности на образовательный процесс на основе опыта Талинской старшей школы. Создание VR-лаборатории позволило учащимся изучать различные предметы — от истории до естественных наук — в виртуальной среде. Эксперименты показали, что VR способствует сенсорному восприятию, улучшает запоминание учебного материала и снижает панические реакции в чрезвычайных ситуациях.
Keywords: Կրթության կառավարում