Սոցիալ-հոգեբանական оտարման հայեցակարգը - Վաթյան, Տաթևիկ («Ալվարդ Օհանջանյան Վառլենի»)
Թեև տարիներ շարունակ գրականության մեջ ուսումնասիրվել է «օտարում» հասկացությունը, սակայն այն իր արդիականությունը պահպանող թեմա է։ Այս հոդվածն անրադառնում է օտարման հայեցակարգին, նշանակությանը՝ ուսումնասիրելով պատմական զարգացումը, պատճառներն ու հետևանքները միջավայրի ազդեցության համատեքստում: Օտարումը, որը բնութագրվում է անհատի կողմից իր շրջապատի և սեփական անձի նկատմամբ հավատի կորստով, հանգեցնում է խորը միայնության և հուսահատության, ժամանակակից աշխարհում տեղի ունեցող իրադարձությունների հետևանքով դարձել է սպառնացող խնդիր անձի համար: Հոդվածում թեմայի շուրջ տեղ գտած մեկնաբանությունները տալիս են որոշ հարցերի պատասխաններ, սակայն լրջագույն հետազոտությունները դեռևս անելիքներ ունեն ժամանակ առ ժամանակ արդիականություն ունեցող այս թեմայի վերաբերյալ: Աշխատանքում տեղ են գտել օտարման տեսության պատմական զարգացումները՝ ներառյալ արդի ժամանակաշրջանը, պատճառներն ու հետևանքները: Although the concept of alienation has been studied in the literature for many years, it remains a topic of enduring relevance. This article examines the concept of alienation and its significance, exploring its historical development, causes, and consequences in the context of environmental influence. Alienation, characterised by an individual’s loss of faith in their surroundings and themselves, leads to deep loneliness and despair, which has become a significant problem for the individual The comments on the topic presented in the article provide answers to some questions; however, further serious research is still needed. The work encompasses the historical development of the theory of alienation, including its modern period, its causes, and its consequences. Хотя концепция отчуждения изучается в литературе уже много лет, эта тема сохраняет свою актуальность. В статье рассматривается понятие отчуждения, его значение, рассматривается его историческое развитие, причины и последствия в контексте влияния окружающей среды. Отчуждение, характеризующееся утратой человеком веры в свое окружение и самого себя, приводит к глубокому одиночеству и отчаянию и становится угрожающей проблемой для человека из-за событий, происходящих в современном мире. Комментарии по теме статьи дают ответы на некоторые вопросы, но по данной теме еще предстоит провести серьезные исследования, которые время от времени становятся актуальными. Работа включает в себя историческое развитие теории отчуждения, включая современный период, причины и последствия.
Keywords: Հոգեբանություն