Պառկած պոչերի վերամշակման հեռանկարների գնահատումը Ողջի գետի կիրճում կազմավորված «Զանգեզուրի ՊՄԿ» ՓԲԸ պոչամբարի օրինակով - Մանուկյան, Լ. Ա.; Հարությունյան, Կ. Վ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Օգտակար հանածոների հարստացման ժամանակ առաջացող հանքահարստացման պոչերը պարունակում են տարբեր տեսակի մետաղներ, քիմիական տարրեր և միներալային միացություններ։ Միևնույն ժամանակ, հանքային հումքի նկատմամբ տարեցտարի աճող պահանջարկը ստիպում է աշխարհի տարբեր երկրներում գործունեություն ծավալող լեռնահանքային ընկերություններին շահագործել հանքային մարմնի ավելի բարդ տեղադրման պայմաններով և օգտակար հանածոների ավելի ցածր պարունակությամբ հանքավայրեր: Մինչդեռ հայտնի է, որ տարբեր տեսակի օգտակար հանածոներով հարուստ տեխնածին ծագում ունեցող թափոնները կարող են հումքի լրացուցիչ և կայուն աղբյուր հանդիսանալ։ Отходы, образующиеся при обогащении руд, содержат различные виды металлов, химических элементов и минеральных соединений. В то же время растущий с каждым годом спрос на минеральное сырье вынуждает горнодобывающие компании, развивающие свою деятельность в разных странах мира, эксплуатировать месторождения с более сложными условиями залегания рудного тела и с более низким содержанием полезных ископаемых. Между тем известно, что богатые разными полезными ископаемыми техногенные отходы могут служить дополнительным и устойчивым источником сырья. Tailings generated during ore processing contain various types of metals, chemical elements, and mineral compounds. At the same time, the growing demand for mineral raw materials every year forces the mining companies operating around the world to develop deposits with more difficult ground conditions and lower content of minerals. It is known that the mineral-rich technogenic wastes can be recycled as a source of additional and sustainable raw materials.
Keywords: Ընդերքօգտագործման տեխնոլոգիաներ