Ամրանավորված ձուլման ալյումինային դեֆորմացվող համաձուլվածքների տաք արտամղման գործընթացների հետազոտումը - Աղբալյան, Ս. Գ.; Բաղդասարյան, Վ. Ա.; Մկրտչյան, Հ. Հ.; Սաֆարյան, Տ. Ն.; Աղբալյան, Ա. Ս. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Հետազոտվել է տաք արտամղման ժամանակ ամրանավորված ձուլման ալյումինային դեֆորմացվող համաձուլվածքների մետաղաթելային կառուցվածքը, երբ կոմպոնենտները չեն լուծվում իրար մեջ: Մասնավորապես՝ ուսումնասիրվել են դեֆորմացիանների և մետաղաթելերի կողմնորոշման գործընթացները: Որպես մայրակի նյութ վերցվել է A5E մակնիշի ալյումինային համաձուլվածքը (ГОСТ 11069-74), որը լեգիրվել է (5,7…6,5)% Cu-ով և ամրանավորվել պողպատ-40 մակնիշի d=60 մկմ տրամագիծ ունեցող լարերով: Исследована металловолокнистая структура алюминиевых деформированных сплавов, упрочненных при горячем выдавливании, когда компоненты не растворяются друг в друге. В частности, изучены процессы деформирования и ориентации металлического волокна. В качестве основного материала был принят алюминиевый сплав типа А5Е (ГОСТ 11069-74), легированный (5,7...6,5)% Cu и армированный вололкнами марки Ст40 диаметром d=60 мкм. The metal-fiber structure of aluminum deformaed alloys strengthened by hot extrusion when the components do not dissolve in each other.is studied. In particular, the processes of deformation and orientation of the metal fiber aro studied. Aluminum alloy of the type A5E (GOST 11069-74), alloyed with (5,7...6,5)% Cu and reinforced with steel-40 fibers with a diameter of d=60 μm was used as the main material.
Keywords: Նյութագիտություն