Оптимальное граничное управление распределенной неоднородной колебательной системой со смещением левого конца при закрепленном правом концес минимизацией интеграла граничной энергии - Барсегян, В. Р. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The article considers the problem of optimal boundary control of a distributed heterogeneous vibrations system described by one-dimensional wave equation with piecewise constant characteristics. It is assumed that the wave travel time through each homogeneous section is the same. Control is achieved by shifting the left end while the right end is fixed. The quality criterion is the integral of the boundary energy specified over the entire time interval. A constructive approach to build an optimal control action that transfers vibrations over a given time interval from the initial state to the final state is proposed. Դիտարկվում է անհամասեռ բաշխված պարամետրերով տատանողական համակարգի օպտիմալ եզրային ղեկավարման խնդիր, որը նկարագրվում է կտոր առ կտոր հաստատուն բնութագրիչներով միաչափ ալիքային հավասարմամբ: Ենթադրվում է, որ յուրաքանչյուր համասեռ հատվածում ալիքը անցնում է հավասար ժամանակում։ Ղեկավարումը իրականացվում է ձախ եզրի տեղափոխություն- ներով, երբ աջ եզրը ամրացված է: Որակի հայտանիշը հանդիսանում է ամբողջ ժամանակահատվածի վրա տրված եզրային էներգիայի ինտեգրալը: Առաջարկված է տատանողական համակարգը տրված սկզբնական վիճակից վերջնական վիճակ տեղափոխող օպտիմալ ղեկավարող ազդեցության կառուցման կոնստրուկտիվ մոտեցում: В статье рассмотрена задача оптимального граничного управления распределенной неоднородной колебательной системой, описываемой одномерным волновым уравнением с кусочно-постоянными характеристиками. Предположено, что время прохождения волны через каждый однородный участок одинаково. Управление осуществляется смещением левого конца при закрепленном правом конце. Критерием качества является интеграл граничной энергии, заданный на всем промежутке времени. Предложен конструктивный подход построения оптимального управляющего воздействия, переводящего колебания за заданный промежуток времени из начального состояния в конечное состояние.
Keywords: Механика