Антиплоская деформация упругого экспоненциально неоднородного слоя с упругим стрингером на границе - Аветисян, С. А.; Амирджанян, А. А.; Саакян, А. В. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Under antiplane deformation conditions, a numerical study of the stress-strain state of a layer whose shear modulus varies exponentially across its thickness was performed. The lower edge of the layer is rigidly clamped, and on the upper edge there is a thin elastic stringer subjected to external forces that ensure the fulfillment of antiplane deformation conditions. The dependence of tangential contact stresses and their concentration factors on the layer thickness and the exponent of layer heterogeneity was revealed. Կատարվել է հակահարթ դեֆորմացիայի պայմաններում գտնվող և ըստ հաստության ցուցչային օրենքով փոփոխվող սահքի մոդուլ ունեցող շերտի լարվածա-դեֆորմացիոն վիճակի թվային ուսումնասիրությունը: Շերտի ստորին եզրը կոշտ ամրակցված է, իսկ վերին եզրին ամրացված է բարակ առաձգական վերադիր, որը գտնվում է հակահարթ դեֆորմացիայի պայմանների կատարումը ապահովող արտաքին ուժերի ազդեցության տակ։ Բացահայտվել է շոշափող կոնտակտային լարումների և դրանց կոնցենտրացիայի գործակիցների կախվածությունը շերտի հաստությունից և շերտի անհամասեռության ցուցիչից: В условиях антиплоской деформации проведено численное исследование напряженно-деформированного состояния слоя, модуль сдвига которого по толщине изменяется по экспоненциальному закону. Нижняя грань слоя жестко защемлена, а на верхней грани имеется тонкий упругий стрингер, подверженный действию внешних усилий, обеспечивающих выполнение условий антиплоской деформации. Выявлена зависимость тангенциальных контактных напряжений и коэффициентов их концентрации от толщины слоя и показателя неоднородности слоя.
Keywords: Механика