Взаимодействие порфиринов TOEPyP4 и ZnTOEPyP4 с G-квадруплексами - Варданян, И. В.; Бадалян, М. Х.; Джомардян, Ц. М.; Далян, Е. Б.; Арутюнян, С. Г.
В работе исследовано взаимодействие двух катионных порфиринов мезотетра-(4N-оксиэтилпиридил) порфирина (TOEPyP4) и его Zn-содержащего производного (ZnTOEPyP4) на G-квадруплексную конформацию последовательности d[5`-A(GGGTTA)3GGG-3`] теломерной ДНК человека методами кругового дихроизма и оптической спектрофотомерии. Анализ полученных результатов показывает, что существует одно место связывания с этими порфиринами, но оно различается в зависимости от типа порфирина. Предполагается, что TOEPyP4 связывается параллельно плоскости G-квартета на внешней поверхности G-квадруплекса (внешний π-π* стeкинг), а связывание ZnTOEPyP4 также происходит внешне, но в желобке боковой поверхности G-квадруплекса (желобковое связывание). Տվյալ աշխատանքում շրջանային դիխրոիզմի և ՈւՄ/տեսանելի սպեկտրոֆոտոմետրիայի մեթոդների միջոցով ուսումնասիրվել է մարդու տելոմերային ԴՆԹ-ի d[5-A(GGGTTA)3GGG-3] հաջորդականության G-քուադրուպլեքսի կոնֆորմացիայի վրա երկու կատիոնային պորֆիրինների՝ մեզո-տետրա-(4N-օքսիէթիլպիրիդիլ) պորֆիրինի (TOEPyP4) և դրա Zn-պարունակող ածանցյալի (ZnTOEPyP4) ազդեցությունը։ Ստացված արդյունքների վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ կա միայն մեկ կապման տեղ այս պորֆիրինների համար, սակայն այն տարբերվում է՝ կախված պորֆիրինից։ Ենթադրվում է, որ TOEPyP4-ը կապվում է քառյակի հարթությանը զուգահեռ G- քուադրուպլեքսի արտաքին մակերևույթին (արտաքին π-π ստեկինգ), իսկ ZnTOEPyP4-ի կապումը նույնպես տեղի է ունենում արտաքինից, սակայն G-քուադրուպլեքսի կողմնային մակերևույթի ակոսում (ակոսային կապում)։ In the current work the methods of Circular Dichroism and UV/Vis spectrophotometry were used to study the influence of two cationic porphyrins meso-tetra-(4N-oxyethylpyridyl) porphyrin (TOEPyP4) and its Zn-containing derivative (ZnTOEPyP4) on the G-quadruplex conformation of d[5`-A(GGGTTA)3GGG-3`] sequence of human telomeric DNA. The analysis of the obtained results indicates that there is a single binding site for these porphyrins, but it differs depending on the porphyrin. It is assumed that TOEPyP4 binds parallel to the quartet plane on the outer surface of the G-quadruplex (external π-π stacking), and the binding of ZnTOEPyP4 also occurs externally, but in the groove of the lateral surface of the G-quadruplex (groove binding).
Keywords: Физика