Сравнительное исследование флуоресцентных свойств комплексов метиленового синего с рибо- и дезоксирибо-полинуклеотидами - Антонян, А. П.; Вардеванян, П. О.; Карапетян, А. Г.; Парсаданян, М. А.
Проведено исследование флуоресцентных свойств комплексов метиленового синего (МС) с оц-poly(dA), poly(rU), poly(rA) и poly(dT), а также гибридными дц-структурами poly(rA)-poly(dT) и poly(dA)-poly(rU). На основании изменений спектров флуоресценции и абсорбции выявлено, что этот лиганд проявляет неодинаковое сродство к определенным гомополинуклеотидным последовательностям. В частности, обнаружено, что МС с ярко выраженной специфичностью связывается с poly(rA) по сравнению с оц-poly(dA), poly(rU) и poly(dT). Различие проявляется и при взаимодействии МС с гибридными дц-полинуклеотидами poly(rA)-poly(dT) и poly(dA)-poly(rU). Ուսումնասիրվել են միաշղթա poly(dA), poly(rU), poly(rA) և poly(dT), ինչպես նաև հիբրիդային երկշղթա poly(rA)-poly(dT) և poly(dA)-poly(rU) պոլինուկլեոտիդների հետ ՄԿ-ի համալիրների ֆլուորեսցենտային հատկությունները: Ֆլուորեսցենտային և կլանման սպեկտրների փոփոխությունների հիման վրա բացահայտվել է, որ այդ լիգանդը ոչ միանման խնամակցություն է ցուցաբերում որոշակի հոմոպոլինուկլեոտիդային հաջորդականությունների նկատմամբ: Մասնավորապես, հայտնաբերվել է, որ ՄԿ-ը, ի տարբերություն միաշղթա poly(dA)-ի, poly(rU)-ի և poly(dT)-ի, վառ արտահայտված հատկորոշչությամբ է կապվում միաշղթա poly(rA)-ի հետ: Տարբերություն է հայտնաբերվել նաև հիբրիդային երկշղթա poly(rA)-poly(dT) և poly(dA)-poly(rU) պոլինուկլեոտիդների հետ ՄԿ-ի փոխազդեցության դեպքում: A study of the fluorescent properties of MS complexes with ss-poly(dA), poly(rU), poly(rA) and poly(dT), as well as hybrid ds-structures poly(rA)-poly(dT) and poly(dA)- poly(rU) was carried out. Based on changes in fluorescence and absorption spectra, it was revealed that this ligand exhibits unequal affinity homopolynucleotide sequences. Particularly, it was found that MS binds to poly(rA) with pronounced specificity, compared to ss-poly(dA), poly(rU) and poly(dT). The difference was also obtained for the interaction of MS with hybrid ds-polynucleotides poly(rA)-poly(dT) and poly(dA)-poly(rU).
Keywords: Физика