Спин-зависимое многоканальное туннелирование электрона в нанотрубке с примесью в продольном магнитном поле - Бадалян, Д. А.; Мурадян, А. Ж.
Исследовано многоканальное квантовое туннелирование электрона через потенциальный барьер тонкой примеси, введенной в нанотрубку, в присутствии продольного магнитного поля произвольной интенсивности. Подробно изучены и проиллюстрированы туннельные и поляризационные характеристики системы в зависимости от энергии электрона, радиуса нанотрубки и индукции магнитного поля. Указано, что в ряде областей энергии система может работать как идеальный поляризатор электронного потока. Ուսումնասիրվել է էլեկտրոնի բազմուղի քվանտային թունելացումը նանոխողովակի բարակ արատի պոտենցիալ արգելքի միջով կամայական ինտենսիվության երկայնական մագնիսական դաշտի առկայության դեպքում: Համակարգի թունելացման և բևեռացման բնութագրերը մանրամասն ուսումնասիրված և պատկերված են՝ կախված էլեկտրոնի էներգիայից, նանոխողովակի շառավղից և մագնիսական դաշտի ինդուկցիայից: Նշվում է, որ էլեկտռոնի էներգիայի մի շարք տիրույթներում համակարգը կարող է գործել որպես էլեկտրոնների հոսքի իդեալական բևեռացուցիչ: Multichannel quantum tunneling of an electron through a potential barrier of a thin impurity introduced into a nanotube in the presence of a longitudinal magnetic field of arbitrary intensity is investigated. Tunneling and polarization characteristics of the system are studied in detail and illustrated as a function of the electron energy, nanotube radius, and magnetic field induction. It is indicated that in a number of electron energy ranges the system can operate as an ideal polarizer of the electron flow.
Keywords: Физика