Изучение функций возбуждения протон-индуцированных реакций на природном олове при помощи кодов TALYS 1.96 и EMPIRE 3.2 - Петросян, А. Ю.
Исследованы функции возбуждения протон-индуцированных реакций на натуральном олове natSn(p,x)118m;120m;122;124Sb, 113;117mSn с использованием статистических ядерных кодов TALYS 1.96 и EMPIRE 3.2 в диапазоне энергий протонов от порога реакций до 70 МэВ. Проведено сравнение теоретических расчетов с экспериментальными данными, представленными в базе EXFOR. Степень согласованности экспериментальных и теоретических результатов была оценена с помощью средневзвешенного статистического параметра относительного отклонения. Актуальность исследования обусловлена также тем, что некоторые из полученных изотопов (124Sb, 122Sb и 117mSn) находят практическое применение. Ուսումնասիրվել են պրոտոններով հարուցված ռեակցիաների գրգռման ֆունկցիաները բնական անագի վրա natSn(p,x)118m;120m;122;124Sb,113;117mSn՝ օգտագործելով TALYS 1.96 և EMPIRE 3.2 ստատիստիկ միջուկային կոդերի տարբեր մոդելներ, համապատասխան ռեակցիաների շեմերից մինչև 70 ՄէՎ էներգիայի տիրույթում: Համեմատություն է կատարվել TALYS 1.96 և EMPIRE 3.2 կոդերի տարբեր մոդելների միջոցով ստացված տեսական հաշվարկների և EXFOR տվյալների բազայում առկա փորձարարական տվյալների միջև: Փորձարարական տվյալների համեմատությունը տեսական հաշվարկների արդյունքների հետ իրականացվել է ստատիստիկ վերլուծության միջոցով: Միջին կշռված հարաբերական շեղումները օգտագործվել են փորձարարական և տեսական ընդլայնական կտրվածքների արժեքների և կոդերի հաշվարկների հուսալիության աստիճանի գնահատման համար: Հետազոտությունը կարևոր է նաև նրանով, որ ստացված որոշ իզոտոպներ ունեն կիրառական նշանակություն, օրինակ՝ 124Sb, 122Sb և 117mSn։ The excitation functions of proton-induced reactions on natural tin, natSn(p,x)118m;120m;122;124Sb and 113;117mSn, were investigated using statistical nuclear codes TALYS 1.96 and EMPIRE 3.2. Various models implemented in these codes were applied for the proton energy range from reaction thresholds up to 70 MeV. A comparison of theoretical calculations, utilizing different models of the TALYS 1.96 and EMPIRE 3.2 codes, with experimental data from the EXFOR database was performed. The experimental data were compared with theoretical results through statistical analysis. Weighted statistical parameters of relative deviation were used to assess the differences between experimental and theoretical cross-section values and to evaluate the reliability of the codes. The importance of this study is determined by the practical applications of the 124Sb, 122Sb, and 117mSn isotopes.
Keywords: Физика