Роль России в урегулировании Карабахского конфликта - М. Ф. Мурадян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ռուս-պարսկական պատերազմի (1804-1813 թթ.) ավարտից հետո Լեռնային Ղարաբաղը ազատագրվում է Պարսկաստանի տիրապետությունից և միանում Ռուսաստանին: Ադրբեջանում խորհրդային իշխանության հաղթանակից հետո Լեռնային Ղարաբաղը անօրինականորեն միացվում է Ադրբեջանին (1921), իսկ 1988 թ. սկսված ազգային-ազատագրական պայքարով հռչակվում է Արցախի անկախ հանրապետությունը: Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետությունը ստեղծվել է միջազգային իրավունքի սկզբունքների,մասնավորապես ազգային ինքնորոշման սկզբունքի հիման վրա:
Keywords: History; Political Science; D History; J Political Science