Особенности зрелой прозы М. С. Шагинян - А. П. Мкртчян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Մ. Շահինյանը գրականության պատմության մեջ հայտնի է որպես հետաքրքրաշարժ հոդվածների, էսսեների, բանաստեղծական երկու ժողովածուի հեղինակ: Իր ուժերը փորձել է նաև դրամատուրգիայում, սակայն նրան մեծ ճանաչում է բերել արձակը: Սխալ է նրա արձակը նախահեղափոխական և հետհեղափոխական շրջանների բաժանելը: Հեղափոխությունն իր հետքն է թողել Մ. Շահինյանի կյանքի և գրական գործունեության վրա. հենց «Հիդրոցենտրալ» վեպով է սկսվում Շահինյան գրողի կյանքի նոր շրջանը: Նրա հասուն արձակի հերոսները այլևս չեն գտնվում ճշմարտության փնտրտուքի մեջ: Նրանք իրենք են կենսական արդարության մարմնացումը: Եթե նրա վաղ շրջանի արձակի գլխավոր հերոսը դժվարությամբ է նվաճում իր ապրելու իրավունքը, ապա հասուն շրջանի արձակի հերոսները վստահ պայքարում են լուսավոր ապագայի համար: Գրողը փառաբանում է ստեղծագործ աշխատանքը հանուն ընդհանուր բարօրության:
Keywords: Literature; Language and Literature