Կարինե Խոդիկյանի «Պատմողը» պատմվածաշարը - Օհանյան, Լիանա (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Արդի հայ գրականության բազմաթեմա ու տարաբնույթ էջերում գրական և ստեղծագործական ուրույն ձեռագրով առանձնանում է արձակագիր, դրամատուրգ, հրապարակախոս և խմբագիր Կարինե Խոդիկյանը։ Նրա «Պատմողը» պատմվածաշարում վերլուծական հետաքրքիր տեսանկյունից վեր են հանվում մեր օրերում ապրող ու արարող մարդկանց, մասնավորապես՝ կնոջ ապրելակերպը, հոգեվիճակը, իրադարձային փոփոխություններին դիմակայելու և պայքարելու ձևերը։ Ազատախոհությունը, մարդկային փոխհարաբերությունները, կարծրատիպերը, ինչպես նաև՝ մարդուն առնչվող բազմաբնույթ ու ժամանակի հրամայական մի շարք հարցեր, մերօրյա իրական կյանքի ցավալի և վավերական փաստերով լի կողմեր գեղարվեստական նոր նկարագիր են ստանում հեղինակի ստեղծագործություններում։ Կ․ Խոդիկյանը պատմվածքներում «պատմողի» նրբանկատությամբ նկարագրում է նաև կին-տղամարդ փոխհարաբերությունը և սիրո դրսևորումները, որոնք ավելի արտահայտիչ, բնութագրական գծեր են տալիս կերպարներին։ Նրա այս գործերում ընդհանրապես մարդն է, որի կերպարը կհետաքրքրի ցանկացած ազգի ընթերցողի։ В современной армянской литературе, характеризующейся богатством тем и разнообразием сюжетов, своим оригинальным творческим почерком выделяется прозаик, драматург, публицист и редактор Карине Ходикян. цикле ее рассказов, озаглавленном «Рассказчик», представлены образы на- ших современников, в частности, женщин с их жизненным укладом, психолигическим состоянием, формы борбы и противостояния меняющимся обстоятельствам. Свободомыслие, человеческие взаимоотношения, стереотипы, а также касающиеся индивида вызовы времени, неразрешимые проблемы и документальные факты нашей современной жизни и реальности обретают новую художественную форму и воплощение в произведениях К. Ходикян. Писательница, со свойственной «рассказчику» тонкой наблюдательностью, описывает также взаимноотношения мужчины-женщины сквозь призму любви, что придает образам особую выразительность и характерность. Karine Khodikyan- a prosaic, dramatist, publicist and editor- stands out with her original creative writing in the modern Armenian literature characterized by richness of topics and variety of plots. Her series of stories, entitled “The Storyteller”, presents characters of our contemporaries, in particular of women with their way of life, phsycological state, forms of struggle and opposition to the changing circumstances. Freethinking, human relations, stereotypes, as well as the challenges of time referring to the individiuum, unsolved problems and documental facts of the contemporary life and reality take a new artistic form and embodiment in the writings of K. Khodikyan. The writer with subtle observation, characteristic to a “storyteller”, describes relationship between a man and a woman through the prism of love that gives the images greater expressiveness and distinctness.
Keywords: Գրականագիտություն