Վահան Տերյան․ մշակութային և քաղաքական գործիչ - Սարգսյան, Մարինե (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Վահան Տերյանը հայոց գրականության և մշակույթի հիմնասյուներից է: Նա ժամանակի եվրոպական բարձրակարգ գրականության գեղագիտությամբ համակարգայնորեն կենդանագրեց-ձայնանկարեց աշխարհի և մարդու՝ ներանձնային բարդ ու բազմաստիճան-բազմաձայն փոխառնչությունները, մարդկային հոգու ինքնաորոնման և ինքնորոշման բազմահանգրվան ուղին, բարդ ու բազմատարր էությունը՝ զգացողությունների, հույզերի, զգացմունքների ամենանրբին թրթիռներով՝ ստեղծելով մշտապես արդիական գրական արժեքներ: Ваан Терьян – один из столпов армянской литературы и культуры XX века. Родился 28 января 1885 года в селе Гандза Ахалкалакской губернии (ныне Грузия). Начальное образование получил в сельской и Ахалкалакской городской школах, затем продолжил учебу в Тифлисе. В 1899–1906 гг. Терьян учился в гимназии Лазаревской семинарии в Москве. В 1906–1912 гг. обучался на отделении русского языка и русской словесности историко-филологического факультета Московского университета, а в 1913– 1916 гг– на факультете восточных языков Петербургского университета. Vahan Teryan, one of the pillars of the Armenian literature and culture of the XX century, was born on January 28, 1885 in the village of Gandza in the Akhalkalaki province (now Georgia). He received his primary education at the rural and Akhalkalaki city schools and then he continued his studies in Tiflis. From 1899 to 1906, Teryan studied at the gymnasium of the Lazarev Seminary in Moscow. From 1906 to 1912, he studied at the department of Russian Language and Russian Literature of the Historical and Philological Faculty of Moscow University and from 1913 to 1916, he was a student at the faculty of Oriental Languages at St. Petersburg University.
Keywords: Գրականագիտություն; Հայ գրողների կյանքն ու գործունեությունը