Западник Мигран Свазлян о России - К. Р. Авакян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ազգային, հասարակական-քաղաքական գործիչ, իրավաբան, դիվանագետ, հրապարակախոս, գրող Միհրան Սվազլյանը (Սվազլը) (1863, Զմյուռնիա-1935, Բոստոն) սովորել է Զմյուռնիայի անգլիական քոլեջում, ապա ավարտել Ֆրանսիայի Էքսի համալսարանի իրավաբանական բաժինը: Լոզանի կոնֆերանսից հետո (1923 թ.), երբ Օսմանյան կայսրությունում իրականացրած Հայոց ցեղասպանության հետևանքով աշխարհով մեկ ցրված հայերի հույսերն արևմուտքի երկրների նկատմամբ ի դերև եղան, իրատես Մ. Սվազլյանն իր հայացքն արևմուտքից ուղղեց դեպի Ռուսաստան, որի հետ դեռևս 1828 թվականից Արևելյան Հայաստանը հայ ժողովրդի ֆիզիկական ապահով գոյության և ազգային անվտանգության պահպանման հույսերն էր կապել:
Keywords: History; D History