Гендерное равенство в аспекте политики демократизации - Е. М. Варданян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Գենդերային հավասարության հիմնախնդիրը Հայաստանում ուսումնասիրվում է մարդու ժողովրդավարական իրավունքների և ազատությունների ճանաչման ու հաստատման համատեքստում: Պետական քաղաքականության մեջ որպես հիմնախնդրի լուծման էական ուղղություն է դիտարկվում գենդերի ներդրման մեթոդը՝ ինստիտուցիոնալ մեխանիզմների ստեղծման միջոցով, որ առաջարկում են միջազգային կառույցները: Օրենսդրական և քաղաքական կուսակցությունների գործունեության մակարդակով ինստիտուցիոնալացման գործընթացների վերլուծությունը թույլ է տալիս կանանց շահերի պաշտպանության և ներկայացվածության հարցի լուծման մեջ տեսնել որոշակի դրական միտում: Ինստիտուցիոնալացման մեխանիզմները սահմանափակվում են քաղաքականության իրականացման հայրիշխանական մեթոդներով, իսկ դժվարությունները պայմանավորված են հասարակական գիտակցության կարծրատիպերով:
Keywords: H Social Sciences; Sociology