Образ-мотив “ручей“ в поэзии и в переводах с армянского К. Бальмонта - А. В. Даллакян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Կ. Բալմոնտի պոեզիայում «առվակ» մոտիվ-կերպարը առաջին հերթին բանաստեղծական ոգեշնչման խորհրդանիշ է, ապա, չնայած իր գեղարվեստական առավելագույն կոնկրետությանը, ներկայացնում է աշխարհի իրական վիճակը: Միևնույն ժամանակ, Բալմոնտի «առվակը» ձեռք է բերում յուրահատուկ «պահպանական» գործառույթ և զուգորդվում է «արևի», «լուսավոր ճանապարհի» հետ: «Առվակ» կերպարի իմաստի համալրումը արտացոլվում է Բալմոնտի՝ հայերենից կատարած թարգմանություններում, որոնց համեմատությունը տողացի թարգմանությունների հետ հնարավորություն է տալիս եզրակացնել, որ նրա թարգմանած բանաստեղծությունների հենակետային բառերը պահպանված են: Այդուհանդերձ, բանաստեղծության կառուցվածքային պատկերը էական փոփոխության է ենթարկվել:
Keywords: Literature; Language and Literature