Մշակույթը ՄԱԿ-ի կայուն զարգացման նպատակների հասանելիության առնչություններում - Մարտիրոսյան, Արմեն («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Սույն հետազոտության նպատակն է վերլուծել Հայաստանի մշակութային առանձնահատկությունների ազդեցությունը ՄԱԿ-ի կայուն զարգացման նպատակների իրականացման վրա: Հետազոտությունում քննության են առնվում Հայաստանի մշակութային առանձնահատկությունների ազդեցությունը ՄԱԿ-ի Կայուն զարգացման նպատակների (ԿԶՆ) իրականացման վրա: «Մշակույթ» հասկացության տակ այսուհետ կհասկանանք ավանդույթները, սովորույթները և արժեքները, որոնք ազդում են հասարակական զարգացման վրա։ Օգտագործելով Գերտ Հոֆստեդեի մշակութային չափումները՝ հետազոտվում են, թե ինչպիսին է ազգային մշակույթի ներազդումը սոցիալ-տնտեսական ծրագրերի իրականացման գործին: Ներկայացված նպատակին հասնելու համար դրվել են հետևյալ խնդիրները: Առաջին խնդիրը Հայաստանի մշակութային ցուցանիշների համակողմանի վերլուծելն է՝ օգտագործելով Հոֆստեդեի մոդելը: Այս վերլուծությունը հնարավորություն կտա բացահայտելու կայուն զարգացման ծրագրերի իրականացման գործընթացների վրա ազդող հիմնական մշակութային բնութագրիչները: The purpose of this study is to analyze the impact of Armenia’s cultural characteristics on the implementation of the UN Sustainable Development Goals (SDGs). The purpose of this study is to analyze the impact of Armenia’s cultural characteristics on the implementation of the UN Sustainable Development Goals (SDGs). This study examines the impact of Armenia's cultural characteristics on achieving the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs). Using Geert Hofstede's cultural dimensions, the author investigates how national culture can influence the implementation of socio-economic programs and the achievement of SDGs. To achieve the stated purpose, the following objectives were set: The first objective is a comprehensive analysis of Armenia’s cultural indicators using Hofstede’s model. This analysis will make it possible to identify the main cultural characteristics influencing the processes of implementing sustainable development programs. Цель данного исследования — проанализировать влияние культурных особенностей Армении на реализацию целей устойчивого развития (ЦУР) ООН. Данное исследование посвящено анализу влияния ĸультурных особенностей Армении на достижение Целей устойчивого развития (ЦУР) ООН. Используя ĸультурные измерения Герта Хофстеде, автор исследует, ĸаĸ национальная ĸультура может влиять на реализацию социально-эĸономичесĸих программ и достижение ЦУР.
Keywords: Տնտեսագիտություն