Վանո Սիրադեղյանի գրական մուտքն ու արձագանքները - Հովակիմյան, Հովհաննես («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել Վանո Սիրադեղյանի գրական մուտքը՝ հասկանալու, թե ինչպիսի ստեղծագործություններով է հեղինակը սկսել իր գրական ճանապարհը և ինչպիսի արձագանքներ է ստացել, ովքեր են անդրադարձել նրա ստեղծագործություններին․ գնահատվե՞լ է արդյոք հեղինակն իբրև գրող, քննադատվե՞լ է, թե՞ ոչ։ Նպատակին հասնելու համար ուսումնասիրվել է այդ թվականների գրական մամուլը, որտեղ հրապարակվել են Սիրադեղյանի առաջին ստեղծագործությունները և տպագրվել գրականագետների կողմից գրված գրախոսությունները, ուսումնասիրվել են հեղինակի ժողովածուները, այլ հեղինակների կողմից հուշագրությունները և թեմային առնչվող այլ նյութեր և աղբյուրներ։ Ուսումնասիրվել է տեսական գրականություն ևս։ Հոդվածում ներկայացվել և ուսումնասիրվել է Վանո Սիրադեղյանի գրական մուտքը, որը տեղի ունեցավ 1970-ականների վերջում և դարձավ հայ արձակի նշանակալի իրադարձություն: Նրա վաղ ստեղծագործություններում, ինչպիսիք են «Տղամարդու խիղճը» և «Թերեզի երջանկությունը», հեղինակը կենցաղային նկարագրությունների միջոցով ցուցադրել է հասարակության հոգեբանության խոր էությունը: The article aims to explore Vano Siradeghyan's literary debut, examining the nature of his early works, the reception they received, and the extent to which he was recognized or criticized as a writer. To achieve this, the study analyzes the literary press of the time, where Siradeghyan’s first works were published, along with reviews by literary critics. Additionally, the research incorporates the author's collections, memoirs of other writers, and other relevant materials and sources, including theoretical literature. This article presents and evaluates Siradeghyan's literary debut in the late 1970s, which marked a significant moment in Armenian prose. In his early works, such as A Man’s Conscience and Therese’s Happiness, he delved into the psychological depths of society through vivid domestic narratives, offering a profound exploration of human nature and social dynamics. The study was conducted using a comparative-analytical method. Цель статьи — исследовать литературный дебют Вано Сирадегяна, чтобы понять, какими произведениями автор начал свой литературный путь и какие отклики он получил, кто комментировал его произведения, был ли он признанным писателем и подвергалось ли его творчество критике. Для достижения цели была изучена литературная пресса тех лет, где публиковались ранние произведения Сирадегяна, а также обзоры на них, написанные литературоведами. Были изучены сборники автора, мемуары других писателей и другие материалы и источники, связанные с темой; была рассмотрена также теоретическая литература. В статье представлен и проанализирован литературный дебют Вано Сирадегяна, который состоялся в конце 1970-х годов и стал значимым событием в армянской прозе. В своих ранних произведениях, таких как «Совесть мужчины» и «Счастье Терезы», автор раскрыл глубокую сущность психологии общества через бытовые описания. Исследование проведено с использованием сравнительно-аналитического метода.
Keywords: Գրականագիտություն