Անանիա Սանահնեցու «Մեկնութիին Մատթէի Աւետարանի» երկի նորաբանությունները և դրանց իմաստաբանական առանձնահատկությունները - Բարսեղյան, Վարդուհի («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Հայերենի գրային շրջանների, լեզվի պատմության, լեզվական համակարգի, դրա զարգացումների և փոփոխությունների մասին լավագույն պատկերացումները տալիս են գրավոր մատյաններն ու հիշատակարանները։ 10-12-րդ դարերի լեզվական մակարդակի և համակարգի, գրաբարի զարգացման և կիրառելիության պատկերը կարելի է ցույց տալ այդ ժամանակաշրջանի մի շարք նշանավոր դեմքերի աշխատություններով։ Ցայսօր գրեթե ուսումնասիրված չէ մեկնողական բնույթի երկերի լեզուն, որը կարող է հարուստ տեղեկություններ հաղորդել գրաբար ուսումնասիրողներին։ Բացի այդ՝ մեկնողական երկերի հետազոտության շնորհիվ կբացահայտվեն հայ դավանաբանական մտքի և դրա լեզվի առանձնահատկությունները։ The most valuable insights into the historical stages of the Armenian language, its linguistic system, and the changes and developments it underwent are provided by written manuscripts and chronicles. The linguistic level and system of the 10th-12th centuries, as well as the development and usage of Classical Armenian, can be illustrated through the works of several prominent figures of that period. To date, the language of exegetical works has been little studied, yet it provides rich information for researchers of Classical Armenian. Moreover, through the study of such works, the distinctive features of Armenian doctrinal thought and its language can be revealed. The aim of this article is to examine the neologisms in the Classical Armenian (Grabar) work "Commentary on the Gospel of Matthew" by Anania Sanahnetsi, one of the prominent figures of the medieval period, uncovering the semantic development of these units in Modern Armenian. Наиболее ценные представления об исторических этапах развития армянского языка, его лексической системе, а также изменениях и развитии языка предоставляют письменные манускрипты и хроники. Лексический уровень и система языка 10-12 веков, а также развитие и использование классического армянского языка могут быть проиллюстрированы на примере произведений нескольких выдающихся фигур того времени. На сегодняшний день язык экзегетических произведений изучен мало, однако он предоставляет богатую информацию для исследователей классического армянского языка. Более того, изучение таких произведений позволяет выявить особенности армянской доктринальной мысли и ее языка.
Keywords: Լեզվաբանություն