Ղարաբաղի բարբառի դարձվածների ուսուցումը - Մովսեսյան, Ռենա («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Ղարաբաղի բարբառի ուսուցումը մեր օրերում բազում անգամ կարևորվում է, որովհետև բարբառը կտրվել է բարբառային միջավայրից, Ադրբեջանը վարում է արցախագիտության ոչնչացման հետևողական քաղաքականություն, դրա դեմ պայքարելու եղանակներից մեկն էլ Ղարաբաղի բարբառի և նրա մեջ արտացոլված լեզվամտածողության, մշակույթի, աշխարհայացքի, արժեհամակարգի ուսուցումն ու պահպանումն է՝ դրա միջոցով սերունդների մեջ ձևավորելով ազգային ինքնաճանաչողություն, ինքնավստահութուն և ինքնապաշտպանական կարողություններ: Լեզվական միավորներից դարձվածները լավագույնս են արտացոլում ժողովրդի մտածողությունը, բարքերը, բարոյական արժեքները, կենսափիլիսոփայությունը, որովհետև դրանք ժողովրդական լեզվում հղկված, իմաստային առումով խտացված կառույցներ են: Nowadays, teaching the Karabakh dialect is of great importance, since the dialect is cut off from the dialect environment, and Azerbaijan is pursuing a consistent policy of destroying Artsakh studies, and one of the ways to combat this is teaching and preserving the Karabakh dialect and the linguistic thinking, culture, worldview and value system reflected in it, forming national self-awareness, self-confidence and the ability to defend oneself in generations. Of all linguistic units, phraseological units reflect the thinking, customs, moral values, and biophilosophy of the people best, since they are semantically condensed constructions polished in the vernacular. Сегодня преподавание карабахского диалекта имеет огромное значение, поскольку диалект оторван от диалектной среды, а Азербайджан проводит последовательную политику уничтожения арцаховедения, и одним из способов борьбы с этим является преподавание и сохранение карабахского диалекта и отраженного в нем языкового мышления, культуры, мировоззрения и системы ценностей, формируя в поколениях национальное самосознание, уверенность в себе и способность к самообороне. Из всех языковых единиц фразеологизмы лучше всего отражают мышление, нравы, моральные ценности, биофилософию народа, поскольку представляют собой семантически конденсированные конструкции, отшлифованные в народном языке.
Keywords: Լեզվաբանություն