Կենսաէթիկան ժամանակակից քաղաքագիտության համակարգում. քաղաքական պատասխանատվության ձևավորման կենսաէթիկան և բարոյական հրամայականները - Վարդանյան, Բագրատ («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել կենսաէթիկայի քաղաքական և բարոյագիտական ասպեկտները՝ քաղաքական փիլիսոփայության և ընթացակարգային լեգիտիմության հայեցակարգի համապատկերում։ Նպատակն իրականացնելու համար խնդիր է դրվել հետազոտելու և քննարկելու կենսաէթիկական հիմնախնդիրների վերաբերյալ հասարա-կության բարոյագիտական ընկալումները և որոշումների ընդունման լեգիտիմ գործընթացի կիրառման հնարավորությունները։ Հոդվածում քննարկվող խնդիրների ուսումնասիրությունն իրականացվել է մասնագիտական գրականության մեջ առկա տեսակետների վերլուծության հիման վրա։ Կիրառվել են վերլուծական, համադրման, ինդուկցիայի, դեդուկցիայի մեթոդները։ Ուսումնասիրության արդյունքում հիմնավորվել է, որ կենսաէթիկական հիմնախնդիրների լուծման ամենակենսունակ ուղին բարոյագիտական դիրքորոշումներից անցումն է դեպի ընթացակարգային լեգիտիմության ապահովում, որտեղ քաղաքական որոշումները հիմնվում են հանրային բանավեճի, լայն ներգրավվածության, թափանցիկ և արդար գործընթացների վրա։ Այս կերպ հոդվածը ձգտում է կարևորել այն փաստը, որ կենսաէթիկան այլևս զուտ մասնագիտական զբաղմունք չէ, այլ կարևոր նշանակություն ունեցող հանրային-քաղաքական հարց, որի լուծումը պահանջում է ժողովրդավարական ինստիտուտների ամրապնդում։ The article aims to examine the political and ethical dimensions of bioethics through the lens of political philosophy and procedural legitimacy. To achieve this, it explores societal ethical perceptions of bioethical issues and the potential for implementing a legitimate decision-making process. The study was conducted by analyzing perspectives from professional literature, employing methods such as analysis, comparison, induction, and deduction. The findings suggest that the most effective approach to addressing bioethical challenges is to transition from purely ethical considerations to ensuring procedural legitimacy—where policy decisions are grounded in public debate, broad participation, and transparent, fair processes. The article underscores that bioethics is no longer solely a professional discipline but a socio-political issue of significant importance, necessitating the reinforcement of democratic institutions. The development of health policies, advancements in molecular genetics, the use of reproductive technologies, and modern biological research methods can no longer be confined to the realm of specialized knowledge. Bioethics has extended beyond medicine and biology, entering the public policy sphere due to the profound impact of biomedical technologies and genetic engineering on healthcare systems, legal frameworks, and societal perceptions of moral values. В современную эпоху особенности восприятия политических рисков неразрывно связаны с биоэтическим подходом, а также с принципами образования, социализации и политической культуры. Необходимость настоящего исследования обусловлена поиском новых аксиологических обоснований в политологии и организацией процессов формирования профессиональной ответственности в контексте современных достижений в области биоэтики. В настоящее время разработку политики в сфере здравоохранения, достижения молекулярной генетики, применение репродуктивных технологий и, в целом, современные методы биологических исследований уже невозможно рассматривать исключительно в границах узкопрофессиональных знаний. Биоэтика уже давно вышла за рамки исключительно медицинской или биологической специализации и вошла в повестку дня общественной политики. Это обусловлено тем, что непрерывное развитие биомедицинских технологий и генной инженерии трансформирует не только системы здравоохранения и правовые институты государств, но и общественное восприятие нравственных ценностей, а также всю общественную жизнь в целом. В результате этого биоэтика превратилась в значимый компонент общественного диалога, в котором участвуют политические партии, правительственные структуры, неправительственные организации и гражданское общество.
Keywords: Միջազգային հարաբերություններ; Քաղաքագիտություն