Արցախում կատարված պատերազմական հանցագործությունների համար միջազգային իրավական պատասխանատվության որոշ հիմնահարցեր - Գրիգորյան, Մարիամ; Բեգլարյան, Ռոման («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Պատերազմական հանցագործությունների համար միջազգային քրեական պատասխանատվության վերաբերյալ դրույթների, դրանց ինստիտուցիոնալ և իրավական մեխանիզմների ուսումնասիրման գործընթացում կարևոր գիտական հետազոտություններ արդեն առկա են: Միևնույն ժամանակ, անգնահատելի է միջազգային իրավունքի մասնագետների, ինչպես նաև գիտական այլ ոլորտների ներկայացուցիչների ձեռք բերած փորձը պատերազմական հանցագործությունների դեմ պայքարի, դրանց կանխարգելման և պատասխանատվության հետ կապված տարբեր հարցերի ուսումնասիրման գործում: Հոդվածի նպատակն է հետազոտել պատերազմական հանցագործությունների սահմանման վերաբերյալ միջազգային իրավունքի գիտության մեջ առկա հիմնախնդիրնեը: Բացի այդ քննարկան առարկա են հանդիսացել միջազգային իրավական պատասխանատվության որոշ հիմնահարցեր՝ արցախյան իրադարձությունների լույսի ներքո: Այդ նպատակով հետզոտվել են Արցախում Ադրբեջանի կողմից կատարված պատերազմական հանցագործությունները, ինչպես նաև միջազգային իրավունքի և միջազգային մարդասիրական իրավունքի նորմերի խախտումները: Վերլուծվել է Միջազգային քրեական դատարանի դերը՝ պատերազմական հանցագործությունների համար միջազգային իրավական պատասխանատվության ենթարկելու գործում, ինչպես նաև Դատարանի՝ նախկինում կայացրած դատավճիռների նմանություններն արցախյան իրադարձություններին: Հետազոտության իրականացման ընթացքում հեղինակի կողմից կիրառվել են ինչպես համագիտական (անալիզ, պատմականության սկզբունք), այնպես էլ հատուկ (համեմատական-իրավական) սկզբունքներ: There are already important scientific developments on the study of provisions on international criminal responsibility for war crimes, its institutional and legal mechanisms. At the same time, the experience accumulated by specialists in international law, as well as representatives of other scientific fields, in studying various issues of combating war crimes, their prevention and responsibility is invaluable. The purpose of the article is to examine the problems in the science of international law related to the definition of war crimes. In addition, some issues of international legal responsibility in the light of the Artsakh events were considered. For this purpose, the war crimes committed by Azerbaijan in Artsakh, as well as specific cases of violation of international law and international humanitarian law were examined. The article analyzes the role of the International Criminal Court in bringing the perpetrators of these war crimes to international legal responsibility. In addition, the study examined certain aspects of international legal responsibility in light of the events in Artsakh. During the research, the author applied both symmetrical (analysis, historical principle) and special (comparative-legal) principles. В настоящее время уже существуют значимые научные исследования, касающиеся изучения положений о международной уголовной ответственности за военные преступления, ее институциональных и правовых механизмах. В то же время бесценен опыт, накопленный специалистами по международному праву, а также представителями других научных направлений при изучении различных вопросов борьбы с военными преступлениями, их предупреждения и ответственности. Целью статьи является рассмотрение проблем, связанных с определением военных преступлений в науке о международном праве. Кроме того, были рассмотрены некоторые вопросы международно-правовой ответственности в контексте арцахских событий. С этой целью были рассмотрены военные преступления, совершенные Азербайджаном в Арцахе, а также конкретные случаи нарушения международного права и международного гуманитарного права. Проанализирована роль Международного уголовного суда в привлечении виновных в этих военных преступлениях к международно-правовой ответственности, а также идентичность вынесенных раннее решений Суда с событиями в Арцахе. В ходе исследования авторы применили как общие (анализ, принцип историчности), так и специальные (сравнительно-правовые) методы и принципы. В результате исследования мы пришли к выводу о том, что в Арцахе в разное время были совершены военные преступления, за которые международным правом предусмотрена международно-правовая ответственность.
Keywords: Իրավագիտություն