Բյուջետային օրենսդրության խախտումների պատասխանատվության իրավական առանձնահատկությունները - Սուքիասյան, Նազելի («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Գիտական հոդվածի նպատակը հեղինակային բացահայտումների ճանապարհով իրավագիտության ոլորտում ֆինանսական իրավունքի ենթաճյուղերից մեկի՝ «Բյուջետային օրենսդրության իրավախախտումների համար» պատասխանատվության, նրա իրավական առանձնահատկություն-ների և բյուջետային արարողակարգի իրավակարգավորումների լուսաբանումն է և տեսական ու գործնական մեծարժեք իրավագիտական նոր հայեցակարգերի մշակումը: Գիտական հետազոտության խնդիրը հեղինակային բացահայտումների միջոցով ֆինանսական իրավունքի ճյուղի տեսական և գործնական նշանակության մեծարժեք իրավագիտական նոր հայեցակարգերի մշակումն է: Խնդիր է հանրապետության իրավական համակարգի ստվերում մնացած բյուջետային օրենսդրության, առավել ևս վերջիններիս խախտման դեպքում բյուջետային իրավաբանական պատասխանատվության և վարույթի իրավակարգավորումներին նվիրված հիմնախնդիրների բացահայտումը: Գիտական հոդվածի շարադրանքը ամփոփված է իրավագիտական հիմնախնդիրների բացահայտումների իրավահամեմատական և վերլուծական մեթոդների ելակետային դրույթների պահանջների հաշվառմամբ, որոնց շնորհիվ հստակեցված են մասնավոր և հանրային իրավունքի ճյուղերին ներհատուկ իրավակարգավորումների առանձնահատկությունները, հատկապես ընդգծված, որ բյուջետային պատասխանատվության կիրառման գործընթացներում անհրաժեշտ է գործնականում հենվել քաղաքացիաիրավական գույքային պատասխանատվության հարկադրանքի միջոցների կիրառման արդյունավետության վրա բյուջետային ֆինանսավորման և բյուջետային վարկավորման խախտումների դեպքում պետական բյուջեին հասցված վնասը վերականգնելիս: Հոդվածում ամփոփված նյութի բովանդակությունը բերում է այն եզրակացության, որ տնտեսական բարեփոխումների, առավել ևս՝ դրանց արդյունավետության բարձրացման նպատակով անհրաժեշտ է բարեփոխել գործող բյուջետային օրենսդրության ոլորտում պետական բյուջետային ֆինանսավորման և վարկավորման սկզբունքային դրույթները, մշակել տնտեսվարման նոր իրավական կարգավորումներն արտացոլող նորմատիվ և ենթաօրենսդրական ակտերը, ինչպես նաև նախապատրաստական աշխատանքներ տանել բյուջետային օրենսգրքի մշակման ուղղությամբ: The author of the scientific article aims to reveal the legal peculiarities of liability for "Violations of budget legislation" as one of the sub-branches of financial law in the field of jurisprudence, and the legal regulations of the budget process, as well as to elaborate new legal concepts of utmost theoretical and practical significance. The author of the scientific research aims to elaborate a new legal concept of utmost theoretical and practical significance, especially in the field of financial law. The study aims to reveal the main issue related to budgetary legislation that has remained in the shadow of the country's legal system, especially the issue of budgetary legal liability for violations of budgetary legislation and legal regulations of proceedings. The scientific article is summarized by taking into account the requirements of the basic provisions of the legal-comparative and analytical methods of revealing the main legal issues, due to which the peculiarities of legal regulations inherent in the branches of private and public law are clarified. The article also emphasizes that in the process of applying budgetary responsibility, it is necessary to practically rely on the effectiveness of the application of coercive measures of civil property liability in restoring damage caused to the state budget in case of violations of budget financing and budget crediting. The content of the summary of the study allows the conclusion that to increase the efficiency of economic reforms, it is necessary to reform the fundamental provisions of state budget financing and crediting in the current budget legislation, elaborate the normative and sub-legislative acts reflecting the new legal regulations of economic management, as well as carry out preparatory work towards the elaboration of the Budget Code․ Целью научной статьи является освещение посредством проведенного автором исследования одной из подотраслей финансового права в сфере юриспруденции – бюджетного законодательства, а именно, ответственности за его нарушение, ее правовых особенностей и правового регулирования бюджетного процесса, а также разработка новых правовых концепций, имеющих большую теоретическую и практическую ценность. Задача научного исследования заключается в разработке имеющих большую теоретическую и практическую ценность новых правовых концепций, особенно в области финансового права, а также раскрытие находящегося в тени правовой системы Республики бюджетного законодательства, в частности выявление вопросов правового регулирования бюджетно-правовой ответственности и производства в случае его нарушения. Содержание научной статьи изложено с учетом требований основных положений сравнительно-правового и аналитического методов раскрытия юридических вопросов, благодаря чему определены особенности правового регулирования, присущего отраслям частного и публичного права. Автор особо подчеркивает, что на практике в ходе применения бюджетной ответственности необходимо опираться на эффективность применения мер принуждения гражданско-правовой и имущественной ответственности при возмещении ущерба, причиненного государственному бюджету в случае нарушения бюджетного финансирования и бюджетного кредитования. Содержание обобщенного в статье материала приводит к заключению о том, что для продвижения экономических реформ и повышения их эффективности необходимо реформировать основные положения государственного бюджетного финансирования и кредитования в действующем бюджетном законодательстве, разработать нормативные и подзаконные акты, отражающие новые правовые нормы в сфере хозяйствования, а также провести подготовительную работу по разработке Бюджетного кодекса.
Keywords: Իրավագիտություն