Եղիշե Չարենց և Միքայել Արուտչյան. Մտերմության և համագործակցության Էջեր - Սահակյան Հայկուշ (Հայկուհի)
1920-ական թվականներին Հայաստանում սկիզբ առած բուռն սոցիալ- քաղաքական փոփոխությունները, մշակութային վերելքն ու համընդհանուր զարթոնքի ալիքը այստեղ էին բերել բազում գործիչների, որոնք անմնացորդ ծառայեցին ի նպաստ հայրենի երկրի: Շատերի թվում Հայաստանում հաստատվեցին նաև գրող Եղիշե Չարենցն ու նկարիչ Միքայել Արուտչյանը ։ Լայն մտահորիզոնի և բազմակողմանի գիտելիքների տեր գաղափարակից այս արվեստագետների ուղիները հատվեցին ինչպես հասարակական գործունեության, այնպես էլ մշակույթի ամենատարբեր ոլորտներում՝ գրահրատարակչություն, կերպարվեստ, թատրոն, մամուլ և այլն: Owing to the 1920s cultural resurgence in Armenia, a great number of artists arrived in the country from abroad. Among them were Yeghishe Charents and Michael Arutchian, two like-minded, open-minded and wellrounded artists who collaborated in such areas of cultural production as the theater as well as book and periodical publishing. Fragments of memories and works of art born from this creative collaboration tell the story of both the known and unknown chapters of their lives, bearing eloquent witness to a decade of friendship. Стремительные общественно-политические перемены, культурный подъем и волна всеобщего пробуждения, начавшаяся в Армении в 1920- е годы, привели сюда многих деятелей, неустанно служивших на благо родной страны. В Армению переехали также писатель Егише Чаренц и художник Микаэл Арутчьян. Единомышленники с широким кругозором и разносторонними знаниями, пути этих художников пересекались в различных сферах общественной деятельности и культуры: книгоиздании, изобразительном искусстве, театре, периодической печати и т. д.
Keywords: Արվեստագիտական հետազոտություններ