Literature as a Form of Documentary Evidence of Genocide (Based on V. Voskanian’s Novel “The Book of Whispers”) - Hovhannisеan, Christine (Մայր Աթոռոյ Սրբոյ Էջմիածնի)
Վերջին շրջանում Հայաստանում եւ Սփիւռքում ցեղասպանութեան երրորդ սերնդի գրողներն ստեղծուել են մի շարք վէպեր, որոնցից մէկը ռումինահայ գրող Վ. Ոսկանեանի «Շշուկների մատեանը » վէպն է։ Վէպը գրելու համար հեղինակը հետազօտական մեծ աշխատանք է կատարել, ինչի շնորհիւ այն գրուել է որպէս գեղարուեստավաւերագրական մի երկ։ Այս ուսումնասիրութեան նպատակը վէպում վաւերագրականութեան դրսևորումները, գործառոյթները, վաւերագրականի եւ գեղարուեստականի համատեղման քննութիւնն է։ Վերլուծւում են այն ժանրային, բնագրային առանձնայատկութիւնները, որոնք պայմանաւորւում են վէպի վաւերագրականութիւնը ։ Ուշադրութեան է արժանանում վաւերագրական աղբիւրների ազդեցութիւնը գրողի պատկերային մտածողութեան վրայ։ Ներկայացւում են վէպում վաւերագրականութեան գործառոյթները՝ ինչպէս ցեղասպանութիւն ապրածների, նրանց սերունդների ցնցումային յիշողութիւնը խօսքի միջոցով ամոքելու, այնպէս եւ պատմական ճշմարտութեան խօսափողի դերն ստանձնելու առումով ։ Դիտարկուած նիւթը համադրելով յօդուածագիրն ակնարկում է, գրական ստեղծագործութիւնն ինքնին վերածուել է պատմութեան մի իւրօրինակ վաւերագրի ։ During recent years, third—generation writers of the Armenian Genocide and the Diaspora have created several novels, one of which is written by the Romanian- Armenian author V. Voskanean entitled “The Book of Whispers”. For writing the novel, the author carried out research, resulting from which the novel is assigned as a fiction-documentary. The purpose of our study is to examine the manifestations, functions, and intertwinement of documentation and fiction in the novel. The study focuses on the genre and textual characteristics which determine the documentary nature of the novel. Of special interest is attested to the influence of documentary sources on the writer’s imagery way of thinking. The analysis presents the functions of documentation in the novel both in terms of overcoming the traumatic memory of those people and their generation who experienced genocide through the light of words and attesting to the role of a “microphone” of historical truth. The literary work itself becomes a history documentation. За последнее время писатели третьего поколения о геноциде в Армении и Диаспоре создали ряд романов, один из которых написан румынским армянским писателем В. «Книга шепотов» Восканяна — это роман. Для написания романа автор проделал большую исследовательскую работу, в результате которой роман был написан как художественно-документальный роман. Целью данного исследования является рассмотрение проявлений, функций и сочетания документального и художественного в романе. Анализируются жанровые и текстовые особенности, которые определяются документальностью романа. Уделяется внимание влиянию документальных источников на образное мышление писателя. Функции документального фильма представлены в романе как в плане утешения травмирующей памяти переживших геноцид и их поколений посредством слова, так и в плане взятия на себя роль микрофона исторической правды. Литературное произведение само становится документом истории.
Keywords: Historiography