Политические процессы в кавказском регионе в условиях новой геополитической ситуации - Р. Г. Вартанян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Խորհրդային Միության և համաշխարհային սոցիալիստական համակարգի փլուզումից հետո ստեղծված նոր աշխարհաքաղաքական իրադրությունը պայմանավորեց ազգային, տարածաշրջանային և միջազգային անվտանգության հիմնահարցերի մի ամբողջ համալիր, որը և բնորոշեց արդի աշխարհաքաղաքական դեմքը XX դ. սահմանագծին և XXI դ.: Նոր աշխարհաքաղաքական իրադրության հետևանքով փոփոխվեցին ուժերի փոխհարաբերակցությունները մոլորակի, միջմայրցամաքային և տարածաշրջանային մասշտաբներով, կազմավորվեցին միջտարածաշրջանային նոր ինտեգրացիոն խմբեր և ընդլայնվեցին նախկինները, առաջացան անկայունության նոր օջախներ: Նշված գործընթացների ևս մեկ կարևոր հետևանքը եղավ նոր աշխարհաքաղաքական շրջանների ուրվագծումն ու կազմավորումը՝ ի հաշիվ շուրջ երկու տասնյակի չափ նորանկախ պետությունների (ԽՍՀՄ նախկին հանրապետություններ, նախկին Հարավսլավիայի և Չեխոսլովակիայի տարածքներում հայտնված նոր պետություններ): Այս ամենի հետ միասին առաջանում է նրանց բնական փոխհարաբերակցության հարցը առկա աշխարհաքաղաքական հանրությունների հետ:
Keywords: History; Political Science; D History; J Political Science