Արագածոտնի մարզի նորակառոյց եկեղեցիները (1999—2025 թթ.) - Մալոյեան, Արման (Մայր Աթոռոյ Սրբոյ Էջմիածնի)
Արագածոտնի թեմի հոգեւորականությունն իր գնահատելի գործունեությամբ մասնակցում է Մայր Աթոռ Սուրբ Էջմիածնի եւ Արագածոտնի թեմի իրականացրած բարեգործական, մարդասիրական ու ազգապահպան միջոցառումներին: Թեմի նորակառույց եկեղեցիներում քահանայագործող Հայաստանյայց Առաքելական Սուրբ Եկեղեցու նվիրյալ հոգեւորականները ներգրավված են ու իրենց գործուն մասնակցությունն են ունենում մարզի հասարակական ու ներհամայնքային կյանքի տարբեր ոլորտներում իրականացվող աշխատանքներին: Арагацотнская область богата историко-архитектурным наследием, включая монастырские комплексы, церкви, крепости, гробницы и хачкары, занимающие важное место в армянской архитектуре. Значимы также памятники народного зодчества. The Aragatsotn region is rich in historical and architectural heritage, including monastic complexes, churches, fortresses, tombs, and khachkars (cross-stones), which hold a significant place in Armenian architecture. Notable among them are also monuments of folk architecture.
Keywords: Պատմաբանասիրութիւն; Եկեղեցաշինութիւն