Կ. Պոլսի Հայոց պատրիարքարանի՝ արեւմտհայութեանը վիճակագրելու 1914 թ. ձեռնարկները - Թաթոյեան, Ռոբերտ (Մայր Աթոռոյ Սրբոյ Էջմիածնի)
1912—14 թթ. հայկական բարենորոգումների շուրջ միջազգային դիվանագիտական գործընթացների ծիրում, ի պաշտոնե Օսմանյան կայսրության հայ համայնքը ներկայացնող կառույցը՝ Կ. Պոլսի հայոց պատրիարքարանը սեւեռուն ուշադրություն է դարձրել արեւմտահայության թվաքանակի եւ Արեւմտյան Հայաստանում այլ ժողովրդակրոնական խմբերի նկատմամբ հայերի հարաբերակցության վերաբերյալ վիճակագրական տեղեկություններ հավաքելու եւ դրանց հիման վրա վիճակագրություններ կազմելու աշխատանքների վրա: В контексте международных дипломатических процессов 1912–1914 гг., связанных с «вопросом армянских реформ», Константинопольский Армянский Патриархат, будучи официальным представителем армянской общины Османской империи, сосредоточил усилия на сборе статистических данных о численности западных армян, их доле среди других этнорелигиозных групп Западной Армении, а также на составлении соответствующих отчетов. Within the framework of international diplomatic negotiations on Armenian reforms (1912–1914), the Armenian Patriarchate of Constantinople, as the official representative of the Armenian community in the Ottoman Empire, focused on collecting statistical data on the number of Western Armenians, their proportion relative to other ethnoreligious groups in Western Armenia, and compiling corresponding reports.
Keywords: Պատմաբանասիրութիւն