Древние алфавиты-графические модели, отражающие философские концепции о душе - С . М. Бабаян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Մեսրոպյան այբուբենի ծագման խնդրի հետազոտման մեջ կիրառելով համալիր մոտեցում՝ մեզ հաջողվեց բացահայտել նրա ստեղծման հիմքում ընկած փիլիսոփայական մի սկզբունք, որի էությունը հետևյալն է. բոլոր 36 տառերը բաղկացած են երկու տարասեռ տարրերից՝ հիմնական և երկրորդական։ Տառերի խմբավորումն ըստ հիմնական տարրերի տալիս է այդ խմբերի հետևյալ քանակական հարաբերությունը. 1։2։3։4։5։6։7։8։ Այդ խմբերը խորհրդանշում են Արիստոտելի փիլիսոփայական կատեգորիաները, իսկ երկրորդական տարրերը՝ փիլիսոփայական տարրերը՝ հողը, ջուրը, օդը, հուրը և եթերը։
Keywords: B Philosophy; Psychology; Religion; Philology; Linguistics; Language and Literature; B Philosophy