Опыт анализа погребального инвентаря двух погребений эпохи средней бронзы Армении (на основе данных индийской мифологии) - А.В. Гнуни (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Թռեղք-վանաձորյան երկու հուշարձանների (Վանաձոր, Լոռի-բերդի թիվ 6 դամբարան) գույքի բազմաթիվ բաղադրատարրերի քննությունը ցույց է տալիս՝ ա. թաղումների գույքի հարստությունը մատնանշում է, որ դամբարանները պատկանում էին ռազմաքրմական վերնախավի ներկայացուցիչներին, բ. թեպետ դիտարկված թաղումների գույքը բազմաթիվ զուգահեռներ ունի Ուռի թաղումների հետ, սակայն առավել մոտ է հնդեվրոպական ժողովուրդների թաղումային հուշարձաններին, գ. բազմաթիվ զուգահեռները թույլ են տալիս օգտագործել Ռիգվեդան՝ որպես օժանդակ նյութ թռեղք-վանաձորյան մշակույթի թաղման ծեսի ուսումնասիրության համար, դ. թաղումներում մի շարք իրերի առկայությունը, որոնք տեղադրված էին խցում դիակիզման խարույկի մարելուց, այսինքն՝ դամբարանի ծիսական մաքրումից հետո, թույլ է տալիս ենթադրել, որ առկա է նախնիների աստվածացումը, ե. թռեղք-վանաձորյան հասարակությունում զուգորդվում էին քրմի և առաջնորդի պաշտոնները:
Keywords: History; D History