Maternal Fertility Status and Infant Outcomes: The Erebouni Medical Center Study of Assisted Reproductive Technology - Ghukasyan, N. N. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Օժանդակ վերարտադրողական տեխնոլոգիաներով (IVF) բեղմնավորումից հետո ծննդաբերության ամենահարմար մեթոդի ընտրությունը մնում է վճռորոշ: Բնական ծննդաբերությունը հաճախ կապված է ավելի քիչ բարդությունների հետ ինչպես մոր, այնպես էլ նորածնի համար, սակայն որոշ դեպքերում կեսարյան հատումը (ԿՀ) անհրաժեշտ է՝ օպտիմալ արդյունքներ ապահովելու համար: Մեր նպատակն է գնահատել IVF-ից հետո կանանց մոտ ծննդաբերության ելքերը և վերլուծել մայրական և նորածնային բարդությունները՝ ելնելով ծննդաբերության եղանակներից: «Էրեբունի» բժշկական կենտրոնում 2018–2020 թթ. կատարվել է մեկ կենտրոնում իրականացված դեպք-վերահսկման հետազոտություն՝ ընդգրկելով 346 կին՝ 16–51 տարեկան, ովքեր հղիացել էին IVF-ի միջոցով: Մասնակիցները ներառում էին միապտուղ և բազմապտուղ հղիություններ՝ խմբավորված ըստ մոր տարիքի և պտուղների թվի: Վերահսկիչ խումբը ձևավորվել էր 1:2 հարաբերակցությամբ՝ համապատասխանեցված մոր տարիքի և ծննդաբերությունների քանակի հետ: Համեմատվել են դեմոգրաֆիկ բնութագրերը, բժշկական պատմությունը, հղիության հետ կապված բարդությունները և մայրական ու նորածնային արդյունքները: IVF հղիությունների շրջանում կանանց 12,4%-ը ≥36 տարեկան էին, 31,3%-ը՝ 30–35 տարեկան, իսկ 56,3%-ը՝ <30 տարեկան: Անպտղության հիմնական պատճառը եղել է տղամարդկանց գործոնը (59,6% դեպքերում), որին հետևում են համակցված կանանց և տղամարդկանց անպտղությունը (6,9%), ձվազատման խանգարումները (10,3%), անպատճառ անպտղությունը (4,6%) և էնդոմետրիոզը (3,5%): Ռոբսոնի դասակարգումը հայտնաբերեց, որ 6; 5,1; 4b; 9; 7; 2b և 10 խմբերն են հիմնականում նպաստում ԿՀ ցուցանիշների բարձրացմանը: IVF և վերահսկիչ խմբերի մայրական բնութագրերն ու բարդությունները համեմատելի էին: Ռոբսոնի դասակարգումն արժեքավոր գործիք է՝ ծննդաբերության ելքերը գնահատելու և բարելավման ուղղություններ բացահայտելու համար: Չնայած IVF-ի առաջընթացին՝ ԿՀ մնում են գերակշռող, ինչը կարևորվում է ծննդաբերության մեթոդի անհատականացված ընտրությամբ՝ մայրական և նորածնային ելքերն օպտիմալացնելու համար: После экстракорпорального оплодотворения (ЭКО) выбор наиболее подхо- дящего метода родоразрешения остается крайне важным. Естественные роды часто связаны с меньшим количеством осложнений как для матери, так и для новорожденного; однако в отдельных случаях кесарево сечение (КС) необходимо для достижения оптимальных результатов. Наша цель – оценить исходы родов у женщин после ЭКО и проанализировать материнские и неонатальные осложнения в зависимости от способа родоразрешения. В Медицинском центре «Эребуни» с 2018 по 2020 годы было проведено одномоментное исследование «случай-контроль», включившее 346 женщин в возрасте от 16 до 51 года, забеременевших с помощью ЭКО. Участницы включали одноплодные и многоплодные беременности, распределенные по возрасту матери и количеству плодов. Контрольная группа была сформирована в соотношении 1:2, сопоставленная по возрасту матери и паритету. Демографические характеристики, медицинская история, осложнения, связанные с беременностью, и исходы для матери и новорожденного были сопоставлены между группами. Среди беременных после ЭКО 12,4% женщин были в возрасте ≥36 лет, 31,3% – 30–35 лет и 56,3% – <30 лет. Основной причиной бесплодия был мужской фактор (59,6%), за которым следовали сочетанное женское и мужское бесплодие (6,9%), овуляторные нарушения (10,3%), бесплодие неясного генеза (4,6%) и эндо- метриоз (3,5%). Классификация Робсона выявила группы 6; 5,1; 4b; 9; 7; 2b и 10 как основные факторы, влияющие на частоту КС. Характеристики и осложнения у женщин с ЭКО были сопоставимы с контрольной группой. Классификация Робсона является ценным инструментом для оценки исходов родов и выявления направлений для улучшения. Несмотря на достижения в области ЭКО, частота КС остается высокой, подчеркивая необходимость индивидуального подхода к выбору метода родоразрешения для оптимизации исходов у матери и новорожденного.
Keywords: Gynecology