Successful Percutaneous Coronary Intervention for Chronic Total Occlusion in a Patient with Prior Myocardial Infarction and Heart Failure (A Case Report) - Hambardzumyan, K. M. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В последние годы наблюдается растущий интерес к новым техникам чрескожных коронарных вмешательств (ЧКВ) при хронических окклюзиях коронарных артерий (ХОКА), которые приводят к более высокой степени успеха по сравнению с несколькими десятилетиями назад. Техника антеградной диссекции и повторного входа (ADRT) — это новый подход к реваскуляризации ХОКА, которая включает создание диссекции в субинтимальном пространстве и повторное введение в истинный просвет дистальнее участка окклюзии. В этом клиническом случае мы представляем 62-летнего мужчину с артериальной гипертензией в анамнезе, курением в анамнезе и желудочковой экстрасистолией (ЖЭС) IV градации по Lown, который поступил со стабильной стенокардией II функционального класса по класси- фикации Канадской ассоциации кардиологов (CCS), и хронической сердечной недостаточностью II функционального класса по классификации Нью-Йоркской кардиологической ассоциации (NYHA), с гипоакинетической передней стенкой и фракцией выброса левого желудочка (ФВЛЖ) 25%, по данным ЭхоКГ. Коронарная ангиография выявила ХОКА в проксимально-среднем отделе левой передней нисходящей артерии (ЛНА) с удовлетворительными антеградными коллатералями, но без ретроградных коллатералей от правой коронарной артерии. Было принято решение провести ADRT сначала с использованием микрокатетера Caravel, а затем двухпросветного микрокатетера Sasuke для успешного ЧКВ. Использование катетера Sasuke обеспечило улучшенный контроль крутящего момента и возможность проведения микрокатетера во время ADRT, облегчая пересечение окклюзии и снижая риск осложнений. Через 3 месяца наблюдения у пациента было отмечено значительное улучшение ФВЛЖ, гипоакинетического сегмента передней стенки левого желудочка и симптомов стабильной стенокардии с исчезновением ЖЭС при холтеровском мониторировании. ADRT с использованием двухпросветного микрокатетера Sasuke является многообещающим подходом к лечению ХОКА и может быть рассмотрен в других методах реваскуляризации ХОКА. Վերջին տարիներին աճում է հետաքրքրությունը կորոնար քրոնիկ օկլյուզիաների (ԿՔՕ) բուժման նոր միջմաշկային տեխնիկաների նկատմամբ, որոնք մի քանի տասնամյակ առաջվա համեմատ հաջողության զգալիորեն ավելի բարձր ցուցանիշ ունեն: Անտեգրադային մասնահատման և ռեենտրի տեխնիկան (ԱՄՌՏ) նոր մոտեցում է ԿՔՕ-ի ռեվասկուլյարիզացիայի համար, որը ներառում է դիսեկցիոն հարթության ստեղծումը ենթաինտիմալ տարածության մեջ, ինչպես նաև դեպի լուսանցք կրկնակի մուտքի հնարավորությունը օկլյուզիայից դիստալ հատվածում։ Այս դեպքի զեկույցում մենք ներկայացնում ենք հիպերտոնիայի, նախկինում ծխելու և վաղաժամ փորոքային էքստրասիստոլիա (ՎՓԷ) IV աստիճանի ըստ Lown-ի պատմություն ունեցող 62-ամյա տղամարդու, ով ներկայացրել է կայուն ստենոկարդիայի II աստիճանի և սրտի քրոնիկ անբավարարություն II ֆունկցիոնալ դասի NYHA պատմություն, հիպո-ակինետիկ առաջնային պատի և ձախ փորոքի արտամղման ֆրակցիայի (ՁՓԱՖ) 25% ԷխոՍԳ-ի վրա: Կորոնարոգրաֆիան հայտնաբերել է ԿՔՕ պրոքսիմալ-միջին ձախ առաջնային վայրէջ զարկերակում, որն ունի անտեգրադ լավ կոլատերալ հոսք, բայց ոչ հետադիմական կոլատերալ հոսք աջ կողմից: Որոշում է կայացվել փորձարկել ԱՄՌՏ-ն՝ օգտագործելով Caravel միկրոկաթետերը սկզբում, որին հաջորդել է Sasuke կրկնակի լուսանցքային միկրոկաթետերը՝ հաջող անտեգրադ ռեկանալիզացիայի (ԱԴՌ) համար: Sasuke միկրոկաթետերի օգտագործումը բարելավեց ոլորող հսկողություն և մղելիություն ԱՄՌՏ-ի ընթացքում՝ հեշտացնելով խցանման հատումը և նվազեցնելով բարդությունների ռիսկը։ 3 ամսվա ընթացքում հիվանդը ցույց է տվել զգալի ՁՓԱՖ-ի բարելավում, հիպո-ակինետիկ առաջային բարելավում և լարման ստենոկարդիայի ախտանիշների նվազեցում և ՎՓԷ-ների լուծմամբ ըստ հոլտեր մոնիթորինգի։ ADRT-ն Sasuke երկու լուսանցքով միկրոկաթետերի կիրառմամբ խոստումնալից մոտեցում է ԿՔՕ-ների բուժման համար և կարող է դիտարկվել այլ ԿՔՕ-ների ռեկանալիզացիաների ժամանակ կիրառվող տեխնիկա։
Keywords: Heart diseases