Изменение синаптических реакций в спинном мозге и черной субстанции в норме и на ротеноновой модели болезни Паркинсона - Бадалян, Б. Ю.; Сароян, М. Ю.; Торгомян, А. Л. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ուսումնասիրվել է ողնուղեղի շարժանեյրոնների (ՈՇՆ) ակտիվությունը՝ հետին վերջույթների ծալիչ (n. Gastrocnemius – G) և տարածիչ (n. Peroneus communis – P) նյարդերի ու սև նյութի կոմպակտ մասի (SNc) ակտիվությունը բարձր հաճախականությամբ գրգռմամբ (ԲՀԳ): Հետազոտվել է նաև SNc նեյրոնների ակտիվությունը Պոչավոր կորիզի (Caudate Putamen - CPu) ԲՀԳ-ի ժամանակ` հիմնվելով արգելակիչ և դրդիչ հետետանիկ (ՀՏԴ, ՀՏՊ) ու տետանիկ (ՏԴ, ՏՊ) էֆեկտների վրա: Համեմատվել է նաև նույն գործընթացների՝ Պարկինսոնի հիվանդության (ՊՀ) ռոտենոնային մոդելի հետ: Ինտակտ կենդանիների վերոնշյալ նյարդերի և SNc ակտիվացման դեպքում ՈՇՆ ՏՊ արտահայտման աստիճանը գերակշռել է ՏԴ, իսկ SNс նեյրոններում՝ ընդհակառակը: ՊՀ մոդելի վրա 2 և 4 շաբաթներում ԲՀԳ- ով ՈՇՆ և SNс-ում դեպքերի մեծամասնությամբ ՏՊ-ն գերակշռել է ՏԴ-ին, իսկ SNc նեյրոններում CPu ԲՀԳ-ով ինչպես 2-րդ, այնպես էլ 4 շաբաթներում ՏԴ-ն գերակշռել է ՏՊ-ին: Նորմայի համեմատ 2-րդ շաբաթում վերոհիշյալ նյարդերի ակտիվացման դեպքում ՈՇՆ ՏԴ-ն կամ գերակշռել է, կամ եղել է նորմայից ցածր: SNс-ն ԲՀԳ-ով ակտիվացումից և SNс նեյրոններում եղել է նորմայից ցածր: 4-րդ շաբաթում Р, G, SNс ակտիվացման դեպքում ՏԴ-ն չի գերազանցել նորման և փոքր-ինչ բարձրացել է` համապատասխանաբար հասնելով նրան, իսկ CPu ԲՀԳ-ով SNс նեյրոններում գրանցվել են նորմայից ցածր ցուցանիշներ: Նյարդերի ԲՀԳ ՈՇՆ ՏՊ նորմայի հետ համեմատելիս 2 և 4 շաբաթ չի գերազանցել նրան, նույնիսկ կտրուկ իջել է 2-րդ շաբաթում G նյարդի ակտիվացումից, իսկ SNc ակտիվացումից գերազանցել է, բայց SNc նեյրոններում չի հասել նորմային: Activity of spinal cord (SC) motoneurons (MN) to high frequency stimulation (HFS) (1s) of flexor (n. Gastrocnemius - G), extensor (n. Peroneus communis - P) nerves of hind limbs and compact part of substantia nigra (SNc) was investigated in the three series of semichronic experiments on adult rats (250±30g): 1.intact (n=5), 2. bilateral intracerebrally injected by rotenone. In the SC MN of intact animals, the degree of manifestations of tetanic potentiation prevailed over depression under activation of nerves and SNc. In SNc neurons, revealed patterns were the opposite. At PD model on the 2nd and 4th week, TD prevailed over TP in SC MN at HFS of nerves and SNc in most cases of trials. At the same time, in SNc neurons on the 2nd and 4th weeks TD prevailed over TP. In comparison with norm, under nerves stimulation on the 2nd week in SC MN TD was either over or below the norm in corresponding successions. But under SNc activation and in SNc neurons TD was strongly below the norm. On the 4th week the TD did not prevail the norm under Р activation, considerably prevailed under G activation and approached it in the case of SNc activation. In SNс neurons at CРu HFS the TD was much below the norm. In SC MN under nerves, HFS TP on the 2nd and 4th week either exceeded the norm or did not approach it.
Keywords: Экспериментальная и профилактическая медицина