Ошибки в лучевой диагностике: современное состояние проблемы - Аветисян, Г. А.; Алоян, М. С.; Минасян, И. С.; Поркшеян, К. А.; Франгулян, А. А.; Эдилян, А. Р.; Варданян, Г. Д. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ախտորոշում կատարելիս բժիշկները շատ դեպքերում հիմնվում են ճառագայթային պատկերների վրա, որոնց մեկնաբանությունը կարող է շատ փոփոխական լինել և պարունակել անճշտություններ, որոնք կարող են հանգեցնել հիվանդի բուժման ոչ ճիշտ մարտավարության: Այս գրականության ակնարկը ներկայացնում է ճառագայթային ախտորոշման մեջ սխալների դասակարգման տարբեր մոտեցումներ, որոնք կարող են օգտակար լինել դրանց առաջացման պատճառները հասկանալու, ինչպես նաև դրանց հայտնաբերման, վերլուծության և կանխարգելման համակարգերի մշակման համար, որոնք հետագայում նվազագույնի կհասցնեն զարգացման հաճախականությունը՝ նվազեցնելով պատճառված վնասի աստիճանը: Ռադիոլոգիական հետազոտության սահմանափակումների և հնարավորությունների իմացությունը, ռադիոլոգի դերի կարևորումը վերջնական ախտորոշման ձևավորման և հիվանդի ապագա ճակատագրի հարցում կարող են հանգեցնել ռադիոլոգիական պատկերների և կլինիկական տեղեկատվության ավելի խոհուն վերլուծության, որի ընթացքում հնարավոր է բարելավել ախտորոշիչ որոշումների կայացման գործընթացի որակը: In many cases, physicians make a diagnosis using the results of radiology. At the same time, the interpretation of medical images can be very variable in some cases, contain inaccuracies, which can lead to incorrect patient treatment tactics. This literature review presents various approaches to the classification of errors in radiation diagnostics, which can be useful for understanding the causes of their occurrence, as well as for the development of systems for their identification, analysis and prevention, which will subsequently lead to minimizing the frequency of their development and reducing the degree of damage caused. Understanding the limitations and possibilities of radiological examination, as well as the important role of the radiologist in the formation of the final diagnosis and the future fate of the patient, can lead to a more thoughtful analysis of radiological images and clinical information and improve the quality of the diagnostic decision-making process.
Keywords: Лучевая диагностика